30.000 nya jobb i Arlandaområdet

Uppdaterad
Publicerad

Stockholmsregionen växer så det knakar och nu vill de styrande i Sigtuna kommun satsa på 30.000 nya jobb i Arlandaområdet.

I dag är det drygt 20.000 som jobbar kring Arlandaområdet, men enligt Socialdemokraterna väntas den siffran växa till 50.000 fram till år 2030 om expansionsplanerna går som planerat.  

– Där vi har Arlanda, Sverige största flygplats och arbetsplats, måste vi ta tillvara den resursen. Vi har en plan som innebär 2.000 nya jobba per år de närmaste 15 åren, säger Lars Bryntesson (S), ordförande i kommunstyrelsen i Sigtuna, till ABC. 

Unga i fokus

I dag hålls ett möte med bland annat politiker och näringslivet. Jobben som är tänkta att skapas är bland annat inom hotell- och servicebranschen, men också inom logistik. Jobben riktar sig till alla, men de satsas extra på unga och vissa grupper. 

– Det handlar om människor med internationell kompetens som vi har gott om i vårat land. Det kan handla om personer som är födda här men också personer som kommer från andra länder. De är viktigt att vi ger människor chansen, men också ställer krav på att när man finns här då kan man också jobba istället för att gå på bidrag, säger Lars Bryntesson.

Positiv inställning

Oppositionen i Sigtuna är positiv till att de styrande satsar på jobb kring Arlanda och enligt Lars Bryntesson kommer inga skattepengar läggas på satsningen, då kommunen ska samarbeta med näringslivet. Och han menar att det kommer att vara lätt att hitta personal till jobben.

– Det här med att få tillgång till arbetskraft, det kommer att fungera. Vi jobbar också mycket från kommunens sida med att matcha vår utbildning med de behov som finns, säger Lars Bryntesson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.