Ex-pojkvän beordrade mord på flickvän

Uppdaterad
Publicerad

Svea hovrätt skärper straffet för en 35-årig man som beordrat mordet på en fyrabarnsmamma och dömer honom till livstids fängelse. I tingsrätten blev straffet 18 års fängelse. Men mördaren går fri.

En junimorgon 2010 ringer det på dörren hos fyrabarnsmamman i Haninge söder om Stockholm.

– När hon öppnar blir hon kallblodigt mördad med flera skott i huvudet och sönderslagen med en pistol, säger åklagaren Marcus Ekman.

Mördaren frikändes

Den misstänkte mördaren dömdes i tingsrätten till livstids fängelse för mord men friades i hovrätten. Efter frikännandet återvände pappan till den mördade kvinnans yngsta barn till Sverige efter att han lämnat landet i samband med mordet. Föräldrarna hade legat i vårdnadstvist och åklagarens uppfattning är att mannen flydde efter mordet som han beordrat. När han kom tillbaka blev han åtalad.

– Det har hela tiden bara funnits en väg från mördaren till offret och den vägen går genom honom. Det är väldigt tydligt att det måste vara han som ligger bakom mordet, säger Ekman.

Beställaren fälls

Svea hovrätt går på åklagarens linje och slår nu fast att det var pappan till det yngsta barnet som beordrade mordet och dömer honom till livstids fängelse, en skärpning av det 18-åriga fängelsestraffet från tingsrätten. Dessutom skärper man brottsrubriceringen från ”stämpling till mord” till det grövre ”anstiftan till mord”.

– Vid anstiftan talar man oftast om beställaren, den som ser till att ett mord genomförs, säger Ekman som kallar hovrättsdomen modig.

– Han döms ju för att ha beställt ett mord av en person som frikänts från mord.

Fallet med den frikände mördaren ligger hos Riksåklagaren. Den dömde pappan har hela tiden nekat till alla anklagelser.

Erbjöds skyddat boende

Kvinnan hade ett bara tio månader gammalt barn med mannen som nu dömts till livstids fängelse för att ha beordrat att hon skulle dödas. De levde inte längre tillsammans och bråkade om vårdnad och umgänge.

Kvinnan hade återkommande kontakt med en socialsekreterare eftersom hon var rädd för att mannen skulle föra barnet utomlands. Skyddat boende diskuterades, men kvinnan avvisade det eftersom hon inte trodde att det skulle fungera att bo skyddat med fyra barn.

Källa: Svea hovrätt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.