50 år sedan Beatles-febern nådde Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Den 23 oktober 1963 landade fyra unga engelsmän från Liverpool på Arlanda. Sverigebesöket var deras allra första turné utanför England efter genombrottet. De hade med sig ett nytt sound och ett nytt mode.

Klas Burling var ett välkänt namn för alla som lyssnade på Sveriges Radio under 1960-talet. Om det inte vore för Klas hade nog The Beatles aldrig kommit till Sverige 1963.

– Jag var ju mån om att det skulle gå bra för The Beatles här för jag hade liksom lurat hit dem, säger Klas Burling.

Bästa liveinspelningen

Där nu Maxmimteatern ligger vid Karlaplan låg tidigare Radiotjänsts studio. Dit kom The Beatles för att göra en konsert för Sveriges Radio den 27 oktober 1963. Ljudteknikern Hans Westman och producenten Klas Burling lyckades så bra med inspelningen att fem av låtarna hamnade på skiva.

– Efter att inspelningen var klar kom The Beatles upp i kontrollrummet som låg en trappa upp. De var så nöjda och tog fram pennorna och kluddrade på inspelningsprotokollet. Det finns kvar i original, säger Klas Burling.

– Faktum är att både John Lennon och Paul McCartney många år efteråt har sagt att det här var den bästa liveinspelning de någonsin har gjort.

Drop-In spred febern

Den 30 oktober gästades ungdomsprogrammet Drop-In av The Beatles. Efter att programmet hade sänt i SVT:s enda kanal blev det Beatles-feber över hela landet.

– Det sista de gjorde kvällen innan de reste hem till England var Drop-in. Det var just här i den här lilla lokalen och det var elektriskt. Det var en fantastisk stämning här, säger Klas Burling.

Kersti Adams-Ray var programledare för Drop-In.

– De älskade sin musik och det gjorde alla vi andra här också. Det var första gången som tjejerna började skrika. De våldsamma skriken gjorde sedan att de blev tvingade att sluta spela live.

ABC: Varför får man inte visa det här?

– Sveriges Television får inte visa programmet därför att det är rättigheter som Apple Records äger, men det ligger ju på Youtube, skrattar Kersti Adams-Ray.

Nya frisyrer, nya band

Nu ville många ungdomar se ut som grabbarna från Liverpool och många startade garageband. Vid Pontonjärgatan på Kungsholmen fanns “Beatles-frisören”. Janne Önnerud i popbandet The Hounds fick lite stil på hårsvallet.

– Jag minns att det var här man sprang på 60-talet och fixade till barret. Man ville se ut som Beatles helt enkelt.

För Marie Selander i Nursery Rhymes, som var på plats på Arenateatern där Drop-In spelades in, blev det starten på en musikalisk resa som pågår än i dag.

– För mig var The Beatles jätteviktiga. Det var de som gjorde att jag började spela musik och själv blev musiker. Jag var på Arlanda och tog emot dem. Där träffade jag en tjej som hette Inger Jonsson. Hon kunde spela gitarr och det var vårt första möte. För mig blev det verkligen en vågdelare. Det gjorde att mitt liv tog den vändning det sedan kom att ta.

1964 kom The Beatles tillbaka till Stockholm och då som världsstjärnor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.