64 Stockholmspolitiker var inte valbara

Uppdaterad
Publicerad

SD:s sjätte namn i Stockholm petas och ytterligare 63 kommunpolitiker i länet kan inte få en plats i fullmäktige även om de blivit invalda. Det har visat sig att de var folkbokförda i en annan kommun än den där de kandiderade.

Henrik Vinge, Sverigedemokraternas sjätte namn på valsedeln till Stockholms kommunfullmäktige, fick partiets sista plats enligt de preliminära resultaten. Men den platsen blir han av med. Vinge är nämligen folkbokförd i Järfälla kommun, inte i Stockholms stad.

Centerpartiet är det parti i länet som hade flest kommunpolitiker som inte var valbara. Nio av deras kandidater var folkbokförda i fel kommun på valdagen, visar siffror från Valmyndigheten. Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna hade sju kommunpolitiker vardera i länet som egentligen inte var valbara.

I hela landet var över 400 kommunpolitiker inte folkbokförda i kommunen där de kandiderade. De kommer därför inte att klara valbarhetskontrollen som görs när mandatfördelningen ska fastställas.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Efter valet 2014 – ABC

Mer i ämnet