Bara bostadsrätter när Sjöstaden växer

Uppdaterad
Publicerad

Hammarby sjöstad fortsätter att växa, och nu ska det stora industriområdet bakom Luma rivas för ge plats till drygt 750 nya lägenheter – alla bostadsrätter.

– Det är ju jättebra att det byggs bostäder, för det behövs, men jag hade nog hellre sett att det var hyresrätter, säger Joakim Nilsson, som är i området för att hämta utrustning till jobbet. Kollegan Johan Rensfeldt håller med.

– Precis, Hammarby sjöstad, man kände ju på sig att det är inte studentlägenheter som ska byggas här i första hand, säger han.

Marken avsedd för bostadsrätter

Förklaringen till att det bara blir bostadsrätter är enligt Skanskas chef för bostadsutveckling, Alexandra Laurén, att marken köptes från en privat ägare och är projekterad just för bostadsrätter.

– När vi köpte den här tomten hade vi ambitionen att bygga bostadsrätter, och då kunde vi betala ett visst markvärde. Det är ju klart, skulle vi ha byggt hyresrätter så hade vi inte haft råd att köpa den här marken, säger Alexandra Laurén.

70 procent bostadsrätter

När Hammarby sjöstad började att byggas var stadens målsättning att det skulle vara hälften bostadsrätter och hälften hyresrätter, men så blev det inte. I Luma, Mårtensdal och Sickla udde är det 70 procent bostadsrätter och bara 30 procent hyresrätter. 

Stockholms stads stadsbyggnadsborgarråd Roger Mogert (S) säger att när de styrde Stockholm mellan 2002 till 2006 hade de en annan politik, och att det går att bygga flera hyresrätter.

– På helheten så kommer Stockholm i framtiden att ha en majoritet hyresrätter men sedan kommer det att på enstaka ställen att vara fler bostadsrätter, säger Roger Mogert.

Men Joakim Nilsson menar att det ökar segregeringen när det är byggs för mycket bostadsrätter i attraktiva områden.

– Jag tror att hyresrätter behövs för att människor som inte kan ta lån och inte har tillräckligt välbetalda jobb ska kunna bo någonstans. Det som händer är att de förpassas ut till förorterna helt enkelt.

Industrier rivs

För att ge plats åt de nya planerade bostadshusen kommer Gokartbanan och flera av de gamla industrilokalerna på Heloisgatan och Virkesvägen att rivas. För att behålla områdets karaktär kommer ett par industrilokaler att byggas om till lägenheter och radhus.

Nästa år kommer det nya bygget klubbas av kommunfullmäktige, men att det skulle bli nya hyresrätter just här är inte aktuellt enligt Roger Mogert.

– Nej, nu har projektet gått för långt, och det är privat mark. Här finns inga förutsättningar för att ändra något.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.