Grafik: SVT

AIK Fotboll stäms av Panaxias konkursbo

Uppdaterad
Publicerad

Panaxias konkursförvaltare går till domstol för att få tillbaka sammanlagt över 200 miljoner kronor som betalats ut före konkursen. Förutom AIK Fotboll är Sörmlands sparbank och Nordea i Litauen och Finland några av alla bolag som nu stäms i tingsrätten.

När kontanthanteringsföretaget Panaxia försattes i konkurs för ett år sedan fanns det bara 138 kronor kvar i bolaget. Skulderna uppgick till 298.326.452 kronor.

Ett antal bolag fick på oklara grunder ut stora summor åren före konkursen. Det är de pengarna som konkursförvaltarna nu hoppas kunna få tillbaka i domstol.

Panaxias konkurs

Panaxiadirektören Thomas Gravius var inte bara vd utan också aktieägare och styrelseledamot i AIK Fotboll. Därför stäms också AIK på nästan en halv miljon kronor för ­löner som Panaxia betalat ut till AIK:s ungdomstränare.

Enligt konkursförvaltaren Lars-Henrik Andersson görs stämningarna nu för att hinna inom den ettåriga tidsfristen från konkursdatum.

Men utredningarna mot AIK Fotboll fort­sätter och det kan komma nya mycket större krav på fotbollsklubben, meddelar Lars-Henrik Andersson i en skriftlig kommentar till Dagens Nyheter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Panaxias konkurs

Mer i ämnet