Algblomningen kommer tidigare

Uppdaterad
Publicerad

I genomsnitt kommer algblomningen tre veckor tidigare idag än för 35 år sedan, detta visar en studie från Stockholms universitet.

Att algblomningen kommer tidigare på året har ansetts vara en framtida effekt av klimatförändringarna. Nu ser det ut som att förändringen redan skett.

Med hjälp av satellitbilder från åren mellan 1979-2013 har forskare vid Stockholms universitet och Scripps Institution of Oceanography i San Diego kunnat visa att cyanobakterier eller blågröna alger når sin kulmen tidigare nu än för 35 år sedan. 1979 hade ytsamlingen sin tyngdpunkt den 8 augusti. Idag har tyngdpunkten förskjutits i tid och kommer istället den 19 juli.

Varmare vattentemperaturer

Blomningarna är i viss mån kopplade till vattentemperaturen. I dag värms vattnet upp snabbare på våren jämfört med för tre decennier sedan. Dessutom har genomsnittstemperaturen på sommaren stigit med runt en grad. Men även andra faktorer spelar in, som tillgången på näring i form av fosfor, liksom solinstrålningen och hur hård blåsten är över havet.

Klimatförändringarna redan här

Vid Stockholms universitet menar man att klimatförändringarnas påverkar på Östersjön nu måste ses som något som inte bara kommer att ske i framtiden utan redan har skett.

– Dessa förutsägelser gäller ofta långt fram i tiden och grundas på komplicerade klimatmodeller med stora osäkerheter. De framstår därför för många som så osäkra att man inte behöver bry sig. Våra resultat understryker att effekter klimatförändringen inte bara är något som kan hända i en avlägsen framtid, vi kan se dem redan nu, avslutar Ragnar Elmgren professor vid Institutionen för ekologi, miljö och botanik samt Östersjöcentrum, Stockholms universitet i ett pressmeddelande.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.