Bostadsbolagen byter lägenheter med varandra

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms allmännyttiga bolag byter fastigheter med varandra för att effektivisera driften. Men Hyresgästföreningen befarar att lägenheterna ska säljas.

Kristina Strömvall har bott i Gubbängen sedan hon var sex månader gammal, hela tiden hos hyresvärden Stockholmshem. Men för några månader sedan damp ett brev ned hemma hos henne där det stod att Familjebostäder ska ta över.

– Förskräckligt. Jag tror det innebär högre hyror och sämre service, säger Kristina Strömvall.

Drygt 10.000 bostäder berörs när stadens tre allmännyttiga bolag byter fastigheter med varandra. Svenska Bostäder koncentrerar beståndet till Västerort, medan Familjebostäder och Stockholmshem fokuserar på Söderort.

Driften ska effektiviseras

På det här viset ska företagens servicebilar slippa åka långa sträckor och ibland till samma ställen, säger vice vd Per Blomstrand på Stockholms stads ägarbolag Stockholms stadshus AB.

– Man skapar förutsättningar att effektivisera driften, säger Per Blomstrand, vice vd på Stockholms stadshus AB.

”Lättare att sälja”

Men Hyresgästföreningen ser ingen fördel med bytena.

– Ingen har kunnat visa någon kalkyl som ger vinst, säger Terje Gunnarson, som är ordförande i Hyresgästföreningen Stockholm.

– Vad man uppnår är en otrygghet för dem som bor i bostadsområdena. Om man inte kan visa på en ekonomisk vinst kanske det är så att man funderar på att sälja hela områdena. Då är det lättare att sälja dem om det är samma bolag, fortsätter han.

Men så är det inte, säger Per Blomstrand.

– Tvärtom är det så att omflyttningen skapar förvaltningsenheter som är bättre att behålla för staden i ett långsiktigt perspektiv.

ABC: Många hyresgäster är oroliga för högre hyra och sämre service.

– Det finns ingen anledning till någon sådan oro. Någon förändrad hyra blir det inte med det här. Ägandet är oförändrat.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.