Allt fler äldre vill bo kollektivt

Uppdaterad
Publicerad

Kollektiv för kanske tankarna till proggare på 70-talet, men när proggarna nu blivit gamla växer en ny trend fram – kollektivhus för människor i ”livets andra hälft”.

Det är inte ett serviceboende. Och inte ett äldreboende eller ett vanligt kollektivhus. Färdknäppen på Fatbursgatan på Söder är anpassat för människor i livets andra hälft, som man uttrycker det. För tillfället bor det 53 personer mellan 50 och 95 år i huset, men man är välkommen från 40, om man inte har hemmavarande barn.

– Jag hade bott 17 år i ett och samma hus och kände inte en enda granne. När jag blev änka, blev det för ensamt, säger Eva Paulsson, som bott 18 år i Färdknäppen.

80 personer står i kö

Eva är inte unik. Alltfler äldre vill inte leva ensamma och söker sig till kollektiva alternativ. För närvarande står det över 80 personer i kö till Färdknäppen, men eftersom få flyttar härifrån, blir det bara någon enstaka lägenhet ledig per år. Dessutom prioriteras medelålders män, för det råder det brist på. Men det finns fler kollektivboende just för medelålders och äldre, tex Sockenstugan i Kärrtorp och Dunderbacken i Axelsberg. Och det är en växande trend, både i Sverige och Europa.

– Jag tror att det hänger ihop med att människor i min ålder och yngre vill vara med och bestämma och påverka. Vi letar efter olika möjligheter och då måste samhället anpassa sig och möta oss, säger Kerstin Kärnekull, arkitekt och författare.

Bostadsbolagen fortfarande skeptiska

Men många bostadsbolag och kommuner är fortfarande skeptiska mot idén om kollektiva boenden, trots att efterfrågan ökar.

– De tror inte på det. Det är liksom schablonuttryck: ”Sådana här saker tror vi inte på”. Det är så pass ovanligt att man inte tror att en grupp människor kan organisera något sådant här, säger Eva Sandstedt, professor i bostadsurban forskning.

Både Kerstin och Eva och deras respektive bor själva i Färdknäppen. Eva sedan ett år och Kerstin sedan huset byggdes för 20 år sedan.

”Bor man bra, mår man bra”

– Ju bättre vi bor när vi blir äldre, desto bättre kommer vi att må. Eftersom vi blir så många inom kort, behövs det att vi själva tar hand om oss genom att hitta ett så bra boende som möjligt, säger Kerstin Kärnekull, arkitekt och författare.

Färdknäppen, som är ett samarbete mellan hyresgästerna och Familjebostäder, har förutom 43 lägenheter, allrum, gym, bibliotek, syplats, fotolabb, tvättstuga och gästlägenheter. Och förstås kök och matsal där de olika matlagen lagar mat var sjätte vecka, fem dagar i veckan.

Vad är det då som är bäst med att bo kollektivt?

– Oj, det är jätteroligt, säger Bibbis Löthén som också bott 20 år i huset. Man har alltid sällskap om man vill ha, men man kan också dra sig undan om man vill det. Det är perfekt på många sätt. Och så äter vi tillsammans, det är trevligt. Köket och matsalen är vårt hjärta.

– Egentligen är det väl den sociala vinsten som är den största. Det är dyr hyra, men man får mycket för den. Och jag behöver ingen egen tidning, ingen tv, ingen tvättmaskin, säger Eva Paulsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.