Allt fler cyklister skadar sig i Stockholmstrafiken

Publicerad

Antalet cyklister som omkommer eller skadar sig fortsätter att öka.

Fler än tusen cyklister skadade sig i Stockholmstrafiken förra året. Det är 56,5 procent fler än år 2010. Sjuttio av olyckorna orsakades av hål i vägbanan, skriver Dagens Nyheter.

– Endast en procent av länets 80 mil cykelbanor uppfyller de grundläggande kraven, säger Krister Isaksson, cykelexpert på Sweco, till tidningen.

Fyrtio procent av de som skadas i trafiken är cyklister, och Krister Isaksson menar att cyklisterna är strukturellt diskriminerade. Som några av de största farorna nämner han håligheter, grus på vägbanan, otydliga vägspärrar, usel snöröjning och vad Isaksson kallar ”idiotiskt” planerade cykelstråk som är för smala, har avsnitt med usel sikt eller ska delas med gångtrafikanter.

Anmälda cykelolyckor i Stockholm

År 2010: 650 olyckor

2011: 832

2012: 902

2013: 1017

Källa: DN

Det framgår dock inte om antalet cyklister ökat under samma period, så det går inte utifrån dessa siffror säga om andelen cyklister som skadar sig ökat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.