Stockholm rustar för bröllopet

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte bara brudparet som förbereder sig inför bröllopet.

För polisen i Stockholms län har planeringen pågått länge. Sedan kronprinsessan Victoria gifte sig vet de vad som krävs, och tillsammans med säkerhetspolisen har de jobbat fram en hotbildsbedömning. Men de får inga bidrag för sin insats och vet inte vad notan slutar på.

– Vi har kunnat planera för bemanningen och driften länge, så det klarar vi med vår vanliga budget. Men vi har också till exempel behövt arrangera staket, och sedan tillkommer extrakostnader som vi inte kan förutspå. Så det är för tidigt att säga var det landar.

Prinsessan Madeleines bröllop

”Sänder för våra licenspengar”

Det är inte heller känt vad själva bröllopet kommer att kosta. Men den här gången står Kungen för kalaset, och inte skattebetalarna, som var fallet när kronprinsessan gifte sig.

Men helt gratis slipper folket ändå inte undan.

– Det kommer att sändas flera timmars tv för våra licenspengar, och det är vi kritiska till, säger Anna Steele, vice ordförande i Republikanska föreningen.

Prinsessan Madeleine har valt ett liv långt från svenska mediers kungahusbevakning och är bosatt i New York. Att hennes bröllop ändå blir något av en stadsfest understryker monarkins dilemma, enligt Republikanska föreningen.

– En av de förskräckliga sakerna med det här är att man föds in i det. Man måste be om lov för att gifta sig, man kan inte välja religion... Det är så omodernt att jag inte vet vad jag ska säga.

Hur tror du att prinsessan Madeleine ställer sig till det?

– Jag tror att hon kanske tycker att det är roligt men att hon egentligen inte har något val.

Inger Svensson från Ingarö är på plats utanför Slottet och kommer att följa bröllopet under morgondagen. Men hon avundas inte brudparet:

– Det måste vara jättekämpigt att vara i deras situation, och vara sådär påpassad hela tiden. Det måste vara jättejobbigt.

Men när SVT frågar vad hon tror om prinsessans klänning fylls hon av entusiasm.

– Jag hoppas att hon kommer att ha en liknande som prinsessan i England hade. Det var den vackraste brudklänning jag sett!

I Stockholm har förberedelserna pågått hela tiden. Redan klockan nio var det samling på borggården utanför Slottet för kortegerepetition. Efter vigseln igår kortegen med brudparet till Riddarholmen, och då får inget gå fel.

Nästan 1.000 personer från Försvarsmakten står på parad längs vägen, men det är en betydligt mindre historia än kronprinsessbröllopet, då det handlade om 6.500 personer, berättar Richard Beck-Friis, chef för Kommendantstaben.

Från Riddarholmen tar brudparet och gästerna båt till Drottningholm, och Riddarholmskajen är upp-piffad inför det stora evenemanget. Där står nu blomsterarrangemang i rosa och vitt med ca 50 skira björkar som svävar över blommorna, allt i stora fyrkantiga blomlådor.

Trädgårdsmästare Robin Tiit är ansvarig för att vattna björkarna. De vissnar lätt i krukor säger han, men lovar att de ska vara  fina under bröllopsdagen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Prinsessan Madeleines bröllop

Mer i ämnet