Foto: TT Nyhetsbyrån

Alpin världscup till Hammarbybacken

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart att Stockholm och Hammarbybacken kommer att stå värd för alpina världscuparrangemang.

Den andra februari år 2016 kommer den alpina världscupens parallellslalomtävling för herrar och damer till Stockholm.

–Det känns jätteroligt att kunna arrangera en världscuptävling mitt inne i staden. Det visar återigen att Stockholm har en ordentlig kapacitet som idrottsstad. Ambitionen är att det här ska bli ett årligen återkommande evenemang till och med 2019 och jag tror att det kan väcka fler stockholmares intresse för skidsporten, säger Emilia Bjuggren, Idrottsborgarråd (s) i Stockholm.

Organisation och utförande av tävlingen är ett samarbete mellan Stockholm Stad, Svenska Skidförbundet, SkiStar AB och Stockholms Skidförbund.

”Inte många som kan ståta med det här”

–En slalombacke mitt i en stan är det inte många andra storstadsbor som kan ståta med, säger Mats Årjes, VD för SkiStar AB

Han menar att Hammarbybacken på så sätt är unik i sitt sammanhang.

–Vi har lovat FIS, det internationella Skidförbundet, en stor publikfest i Stockholm, så jag hoppas att stockholmarna går man ur huse för att se våra alpina världsstjärnor. fortsätter: Mats Årjes, VD för SkiStar AB.

Kan inspirera fler att åka skidor

–Detta är en otrolig möjlighet för Svenska Skidförbundet att ta skidåkningen till vår huvudstad, dels för att inspirera fler till att åka skidor men också för att sprida snöglädje, säger Niklas Carlsson, förbundsdirektör Svenska Skidförbundet.

–Grunden är ju att vi jobbat i flera år och i början av oktober var Fis på plats för att studera backen och då fick vi klartecken, säger Niklas Carlsson, förbundsdirektör på skidförbundet, till SVT Sport.

Backen är kompakt och skapar en närhet till deltagarna och Carlsson räknar med en publik på mellan 15 000 och 25 000 åskådare.

Tidigare i Moskva och München

Världscupens parallelltävlingar ingår i den alpina kalendern med två tävlingar per säsong. Dessa tävlingar har tidigare år arrangerats i städer som Moskva och München. Sverige har haft stora framgångar i dessa tävlingar med bland annat André Myhrers 3:e plats 2012 och 2:a plats 2013, båda i Moskva.

–De här kvällstävlingarna med parallellslalom är riktigt roliga för oss åkare med högt tempo och en intensiv tävling, säger Mattias Hargin, alpina landslaget.

För Stockholmsidrotten är det en viss kompensation för att Sverige hoppade av OS-ansökan inför 2022, skriver SVT Sport.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.