• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Foto: Scanpix/Michael Folmer

Ambulansvården anmäls efter Tenstaskjutning

Uppdaterad
Publicerad

Efter skottlossningen i Tensta under söndagskvällen där fyra män skottskadades, anmäls nu Stockholms läns landsting och SOS Alarm till Justitieombudsmannen, JO.

Anmälaren är Stephan Gullberg, miljöpartistisk ersättare i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd.

I sin anmälan pekar han på att det tog för lång tid för ambulanssjukvården att komma till platsen, vilket fick privatpersoner i närheten att köra de skottskadade till sjukhuset.

Skottlossning i Tensta

– Man behöver titta på om de här ambulanstiderna är rimliga. Det känns som att man väntar med utryckningarna här ute, säger han till ABC.

Vill ha besked

På det möte som hölls i Tensta på måndagskvällen vädrade många invånare sitt missnöje, och ville ha besked om varför ambulanserna dröjde.

– Den största upprördheten här ute är förstås över att det skjuts, men också över att ambulansen inte kommer. Det krävs ju en del för att man ska gå så långt att man tar en skjuten person och kör in den till sjukhus i sin egen bil för att ambulansen dröjer, säger Stephan Gullberg.

I sin anmälan skriver han: ”Tensta är en stadsdel i Stockholms stad och det är anmärkningsvärt att inte ambulans snabbt kan vara på plats. Jag undrar om det är (rasistiska) fördomar gentemot stadsdelen Tensta och de som bor där, som gör att inte snabba ambulansinsatser till Tensta prioriterades i söndagskväll”.

ABC: Vad menar du med det?

– Jag tror att folk känner sig diskriminerade och undrar om det ska vara så att man har mindre chans att klara sig om råkar ut för något i ytterstadsdelarna än i innerstaden.

Stephan Gullberg kräver i sin amälan också besked av landstinget om det finns omotiverade skillnader i utryckningstiden till olika stadsdelar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skottlossning i Tensta

Mer i ämnet