”Arbetsmiljön är ohållbar”

Uppdaterad
Publicerad

Kritiken mot Österåkers kommunledning och kommunstyrelsens ordförande, moderaten Michaela Fletcher Sjöman, är svidande från en handfull höga chefer som hoppat av sina jobb.

Samtidigt kräver flera fackliga förbund, däribland Lärarförbundet, att kommunledningen måste göra något åt den psykosociala arbetsmiljön i kommunhuset som, enligt dem, är ohållbar. 

Strömavhopp av chefer

I oktober förra året fick kommundirektören i Österåker sluta med ett avgångsvederlag på 1,7 miljoner kronor. Sedan har det varit strömavhopp bland chefer. Produktionschef, personalchef, kommunikationschef och ubildningschef har alla valt att på eget bevåg sluta sina tjänster med besk kritik mot ledningen. Produktionschefen skrev i ett brev att det förekommer söndring och splittring på kommunledningsnivå.

-Det är ett krisläge, man kan inte bedöma det på annat sätt än så. Det är väldigt många chefer som slutat och det här måste man komma tillrätta med väldigt, väldigt fort och fråga sig vad det beror på, säger socialdemokraternas oppositionsråd Ann-Christine Furustrand.

Massiv kritik mot kommunledningen

ABC: Hur ser du på att både opposition och många höga chefer väljer att sluta och riktar kritik mot dig som högsta politiker?

-Jag för ju naturligtvis samtal och ber att få ett samtal med de chefer som har lämnat eller kommer att lämna och frågar dem vad kritiken egentligen handlar om och vad kan jag ta till mig, säger kommunstyrelsens ordförande, moderaten Michaela Fletcher Sjöman.

ABC: Vad tar du till dig för kritik?

-Inget specifikt som jag vill gå in på här, säger Fletcher Sjöman.

Fackförbund slår larm om den psykosociala miljön

I en anmälan av skyddsärende till kommundirektören och kopia till Arbetsmiljöverket kräver nu huvudskyddsombuden för Lärarförbundet, Vision och Skolledarna att det måste till en handlingsplan för den psykosociala arbetsmiljön och att det ligger en omedelbar fara för personalens hälsa, bland annat på grund av hög personalomsättning.

-En mängd chefer har lämnat sina jobb redan idag, flera är på väg. I en sån organisation går det inte att arbeta, säger Lärarförbundets huvudskyddsombud Ingela Westerlund.

Rädsla för att turbulensen ska hämma nyrekryteringar

ABC: Vem vill söka en chefstjänst utifrån rådande läge i den här kommunen?

-Den frågan ställer jag mig också och det är en baksida av det som nu händer och det är därför viktigt att man gör någonting åt det här och visar att man tar det på allvar, säger socialdemokraternas oppositionsråd, Ann-Christine Furustrand.

Flera ledande moderater i Österåker säger till ABC idag att de har fortsatt förtroende för Michaela Fletcher Sjöman.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.