Fortsatt stopp för Arlanda Express

Uppdaterad
Publicerad

På grund av ett omfattande elfel är samtliga Arlanda Expresståg mellan Stockholms centralstation och Arlanda inställda. Aktuell prognos är att trafiken inte kommer starta förrän i morgon bitti, enligt Oscar Leopoldson på Arlanda Express. Fjärrtåget leds tills vidare om via Märsta.

– Tidigast i morgon bitti kommer tågtrafiken till och från Arlanda vara igång enligt våra bedömningar, säger Oscar Leopoldson, vice VD för Arlanda Express till ABC.

Alla resenärer som har förköpt en biljett med Arlanda Express bjuds på en taxiresa.

ABC: Och om de inte hinner och missar sitt flyg?

– Missar man sitt flyg är vi väldigt generösa och tar hand om det också, så vi står för de kostnaderna för missade flyg och eventuella hotellbokningar och liknande, säger Leopoldson.

Men det gäller bara de som har förköp, övriga resenärer får själva bekosta buss eller taxi. Man vet inte hur många som drabbats av dagens stopp men normalt sett har expresstågen mellan 12.000 och 13.000 resenärer per dag.

Alla tågavgångar via Arlanda påverkas

Elfelet drabbar inte bara expresstågen. Tidigare under morgonen fick resenärer på ett pendeltåg evakueras efter ett elfel i Årstaberg i södra Stockholm. Men vid Vid 07-tiden var det åter klart för trafik.

– De evakuerades till ett tåg som man kunde köra upp på spåret bredvid, säger Eva Nordén vid Trafikverket.

Alla tågavgångar från Stockholm till Uppsala, Gävle, Sundsvall, Falun och Borlänge via Arlanda påverkas. De körs via Märsta och gör uppehåll där. Även SL:s pendeltåg på sträckan mellan Älvsjö och Stockholms central påverkas. Resande mellan Arlanda och Märsta får åka buss.

”Vet ej om jag ska skratta eller gråta”

En av dem som drabbats av Expresstågets stopp är Jennie Forsgren. Hon åkte hem från Los Angeles i går och har mött många motgångar på vägen. Först var flyget försenat och nu gör stoppet på Arlanda Express att hon missar det redan bokade och betalda tåget till Borlänge.

– Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta. En hyrbil känns som det enda rätta just nu, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.