Arlanda nyårsoas för hundar

Uppdaterad
Publicerad

Nyårsafton och fyrverkerierna närmar sig, en skräcknatt för många hundar, en del hundägare flyr smällarna, och de flyr till Arlanda.

Fjortonåriga golden retrievern Tex har på gamla dagar blivit skotträdd, förra året fick hans matte nog och checkade in på ett tyst hotell i en garanterat raketfri zon.

– Det var min kompis som förra året kom på att 'på Arlanda där borde det inte smälla eftersom det är raketförbud runt flygplatsen', så vi ringde och kollade och det var helt ok, så vi åkte hit redan förra året med våra hundar, berättar Anna Keijser, matte till Tex.

Oväntad frizon

Tex och hans matte Anna Keijser tillbringade förra nyårsafton med 155 andra hundar, en katt och en papegoja och deras hussar och mattar på Clarion Hotel Arlanda, och nu satsar de för andra gången på att ha Happy dog på nyår. Djurägare checkar in tillsammans med sina djur för att fira ett tyst nyår.

– Arlanda är ju en flygplats, och här får man inte bränna av fyrverkerier så det blir väldigt tyst, och då slipper hundarna höra det här, säger Jessica Norgren, hotellchef på Clarion Hotel Arlanda.

Tex är inte ensam, nyårsafton är en plåga för många hundar, en del måste matas med lugnande mediciner och gömmer sig i badrummet, men nu har Arlanda lite oväntat blivit en frizon för hundar.

Fullbokat sedan länge

– Idén kom nyårsafton 2012 från en gäst med hund, att det här skulle vara nånting, och då tänkte vi att om en hundägare tycker att det här kan vara nånting då är det det. Så vi började med Happy dog 2013 och det blev en jättesuccé och nu är det ännu större, så hotellet blir fullt med hundar, säger hotellchefen.

De hundvänliga rummen är fullbokade sedan två månader tillbaka, i år blir det ca 360 hundar och två katter. Hundarna får ligga i sängen men inte följa med in på restaurangen och vid utcheckning saneras de fyrfota gästernas rum noga av extrainsatt personal.

Tex och matte checkar in för andra nyåret i rad, och säger att det ska bli jättetrevligt.

– Tex och jag ska sitta på rummet och äta godis, säger Anna Keijser och skrattar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.