Foto: TT

Arlandaresenärer drabbas när pilotstrejken utökas

Uppdaterad
Publicerad

Flygbolaget Norwegian ställer från och med i dag in alla inrikesflyg inom Skandinavien. Anlendingen är upptrappningen i den pågående pilotstrejken.

I dag väntas tre av fyra Norwegian-plan stå kvar på marken, när den norska pilotstrejken utökas.

Flygbolaget meddelade redan igår kväll att inrikesflyg inom Skandinavien ställs in. Ikväll väntas även svenska piloter lämna cockpit i sympati.

”Säkerheten hotad”

Det handlar om en konflikt där facken menar att den norska flygjätten vill öka antalet otrygga anställningsformer och att det kan påverka flygsäkerheten.

– Man är väldigt beroende av sin uppdragsgivare. Händer det incidenter är man kanske inte lika benägen att anmäla dem till arbetsgivaren av ren och skär rädsla att man inte får förlängt uppdrag, menar Tommy Larsson, förhandlingschef på Svensk pilotförening.

– Säkerheten kommer alltid först för oss, så det stämmer inte, säger Charlotte Holmbergh Jacobsson, presstalesperson på Norwegian.

”Tagit i gisslan”

Parterna har de senaste dagarna inte lyckats mötas vid förhandlingsbordet.

Som svar på strejken permitterade Norwegian 800 kabinanställda under tisdagen.

– Spontant känns det som att Norwegian har tagit kabinpersonalen som gisslan för att försöka hitta en förhandlingslösning med piloterna. Det känns oerhört oortodoxt och långt i från vad man i Sverige kallar för god sed på arbetsmarknaden, säger Tommy Larsson.

Får sms

Det är runt 35.000 passagerare som drabbas. Inte minst Arlandaresenärerna får problem att komma upp i luften.

– Alla som ska resa inrikes och de som ska resa till Oslo eller Köpenhamn drabbas. Alla berörda som lämnat ett telefonnummer kommer att kontaktas via sms, säger Charlotte Holmbergh Jacobsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.