Foto: SVT

Allt fler dör med metadon och Subutex

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler dödsfall sker bland människor som använder metadon och Subutex. Nya siffror som SVT tagit del av visar att det i dag inträffar fler akuta dödsfall med Subutex och metadon, än med heroin. Medlen som ges på recept mot heroinberoende har blivit en vanlig drog på gatan.

– Det slog på direkt. Det var som att kliva in i en annan värld. Man kände sig skön i kroppen. Alla problem flög bort, berättar 22-årige Linus, som tidigare missbrukat Subutex.

Linus var 18 år när han testade Subutex, preparatet som precis som metadon ges av sjukvården på recept till de som vill sluta med till exempel heroin. Han köpte det på svarta marknaden, där Subutex nu har blivit en av de vanligaste drogerna.

Fler dör med metadon och Subutex

– Folk som jag känner fick det utskrivet och tog det inte ens. De höll sig till sina huvudgrejer.

ABC: Andra droger?

– Ja, precis. Och då sålde de det vidare för att få pengar.

Samtidigt som allt fler narkomaner i Sverige har börjat behandlas i metadon- och Subutexprogrammen har fallen där människor dött med metadon och Subutex i kroppen ökat kraftigt.

En ny forskningsrapport som SVT har tagit del av visar att fler dör i dag i relation till metadon och Subutex än till heroin. En orsak tros vara just att preparaten säljs vidare från de som får det på recept till andra, ofta unga, eftersom drogen är billigare än mycket annat på gatan.

ABC: Det var inte svårt att få tag på då?

– Nej det var inte svårt alls. Hade man bestämt sig på morgonen att i dag ska jag fixa det, då gick det garanterat, säger Linus.

Hör av dig!

Har du eller någon nära dig erfarenhet av Subutex-/metadonprogrammen?

Hör av dig till ABC:s reporter Anna-Klara Bankel på anna-klara.bankel@svt.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fler dör med metadon och Subutex

Mer i ämnet