Assistansbolagshärvan i Södertälje växer

Uppdaterad
Publicerad

Sedan förra veckan sitter 17 personer häktade misstänkta för grovt bedrägeri

i en härva med assistansbolag i Södertälje. Och nu sväller ekobrottshärvan, tre av

de häktade misstänks ha undanhållit 6,4 miljoner kronor i utebliven skatt i frisörsalonger.

Ekobrottshärvan i Södertälje har förgreningar till folk i det så kallade Södertäljenätverket.  Åklagaren har fryst tillgångar på tolv miljoner för två av de häktade.  Och nu framkommer det att tre av de häktade även undanhållit skatt på miljonbelopp i frisörsalonger i Kista och på Södermalm.

–Vi har tittat på oredovisade intäkter, det är stora belopp som undanhållits från beskattning helt enkelt. Dessutom handlar det om svartarbete, säger Thomas Saltin, enhetschef på Skattenheten på Skatteverket.

Ekobrottshärva i Södertälje

Har inte slagit in i kassa-apparaten

Skatteverket och polisen har vid sju olika tillfällen kontrollerat kundräkningar i ett av bolagens frisörsalonger och då framkommer det att mer än hälften, 24 av 53 försäljningar, inte slogs in i kassan. I det andra bolaget som Skatteverket gjort tillslag mot är det  45% av köpen som slagits in i kassaapparaten.

ABC: Vad pratar vi om undanhållna belopp i de här frisörsalongerna?

Själva besluten är knappt 6,5 miljoner kronor. Det handlar om skattefusk, vi utreder och försöker få dem lagförda tillsammans med polis och åklagare för att få en rätt beskattning, säger Thomas Saltin, enhetschef på Skattenheten på Skatteverket.

Skattverket och Kronofogdemyndigheten har säkrat en hel del tillgångar, bland annat har bilar, hudvårdsprodukter, lokaler och annat lösöre tagits i beslag.

ABC: Hur pass omfattande är fusket?

–Det är väldigt omfattande, vad gäller assistansbedrägerier så handlar det om miljardbelopp,  säger Thomas Saltin, enhetschef på Skattenheten på Skatteverket.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekobrottshärva i Södertälje

Mer i ämnet