Foto: SVT

Åtal i Sveriges största nätpedofilmål

Uppdaterad
Publicerad

I dag väcker åklagare åtal mot en 28-årig misstänkt nätpedofil bosatt i Husby.

I åtalet finns 68 brottsoffer i åldrarna 11-20 år från olika delar av landet. Brotten mot barnen begicks mellan 2009 och 2013.

Enligt åklagaren, Emelie Källfelt, har 28-åringen från Stockholmsförorten Husby utsatt dem bland annat för grovt sexuellt tvång, grovt sexuellt övergrepp mot barn, grovt utnyttjade av barn för sexuell posering, sexuellt ofredande och grovt förtal. Han ska också ha gjort sig skyldig till barnpornografibrott.

Nätpedofilen i Husby

Källfelt har tidigare berättat för TT att mannen under flera års tid lagt enormt mycket tid på att närma sig barn på nätet för att sedan förmå dem att genomföra sexuella handlingar framför webbkamera, ibland så grova att flickorna skadade sig.

I vissa fall ska han ha kartlagt flickornas liv. Informationen ska han sedan ha använt för att få flickorna att känna sig rädda och tvingade att ge honom det han vill ha. När han väl fått material har han hotat att sprida det vidare om han inte får mer. Skammen har hindrat flickorna från att berätta.

– De som klarat sig bäst och som haft en förmåga att säga stopp har i många fall varit de som har en bra dialog med vuxna. De har vetat att det inte blir katastrof om de berättar, enligt Källfelt.

Källfelt har beskrivit den misstänkte 28-årigen som otroligt manipulativ. Själv hävdar han att han är oskyldig och att hans dator fjärrstyrts.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nätpedofilen i Husby

Mer i ämnet