Avicii, Spotify och konserter lyfter musikbranschen

Uppdaterad
Publicerad

Stockholmaren Avicii och Spotify bakom musikbranschens förbättrade resultat. Konsertarrangörerna hade också ett bra 2013.

Enligt siffror som redovisas i Dagens Industri har skivbranschen totala omsättning ökat med 27 procent de senaste fem åren. Universal Music, som har drygt 45 procent av den svenska marknaden har fördubblat omsättningen sedan 2008.

Bolagets vd Per Sundin säger till Dagens Industri att det till stora delar beror på intäkter från Spotify och stockholmaren Aviciis internationella framgångar.

Den stora konsertarrangören Live Nation ökade sin omsättning förra året från 599 miljoner kronor till 830 Mkr, en ökning som till stor del beror på ett stort antal utomhuskonserter och festivaler, som Way Out West, Stockholm Music & Arts och Popaganda. Bruce Springsteens tre utsålda konserter på Friends Arena hjälpte förstås också till.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.