Avlopp fortsätter tömmas i havet

Publicerad

Bajs- och kissvatten från kryssningsfartyg kan fortsätta att dumpas i Östersjön i väntan på förbud mot avloppsutsläpp. Ryssland är det enda land som ännu inte gett klartecken till att införa förbudet.

Kryssningsfartyg i Östersjön sväljer allt fler passagerare – på mindre än tio år har antalet passagerare ökat från 2,3 till 3,8 miljoner passagerare årligen, visar en rapport från den mellanstatliga Helsingforskommissionen Helcom. Sammanlagt trafikerade 77 kryssningsfartyg Östersjön säsongen 2014. Och med detta ökar utsläppen i såväl fartygens toaletter som Östersjön.

– Toalettavfall innehåller kväve och fosfor. Dessa övergödande ämnen bidrar till de stora problem vi ser i Östersjön, till exempel bottendöden, säger Anna Petersson som representerar Sverige i Helcom.

Uppskjutet

Tidsplanen för ett förbud har spruckit, rapporterar Sydsvenskan. Planen var att utsläppen skulle förbjudas från 2016 respektive 2018. Men nu tyder det mesta på att det snarare blir 2019 och 2021 – beroende på fartygets ålder.

– Ryssland är det enda land i Östersjöregionen som inte gett sitt medgivande till att vi kan skicka in ett gemensamt klartecken till FN-organet IMO. Datumen är framflyttade för att det ska kännas görligt att förbudet blir effektivt, säger Petersson.

Först när alla länder har gett grönt ljus, exempelvis till att det finns tillräckligt med mottagningsanläggningar, kan det lämnas besked till IMO.

– I officiella sammanhang har Ryssland sagt att de har mottagningsanläggningar. Men de anser sig behöva mer nationella konsultationer och uttrycker oro för mindre fartyg, säger Petersson.

Hamnar redo

Många hamnar i Östersjön har anläggningar på plats för att ta emot fartygens avloppsvatten. Men utländska redare tar sällan turen förbi dessa stationer. Svenska redare behöver däremot inte ett förbud för att sluta dumpa avloppet, enligt Petersson.

– I över 20 år har en majoritet av svenska redare lämnat avfallet på land.

Fritidsbåtar behöver också dra sitt strå till stacken, enligt Naturskyddsföreningen.

– De bidrar till små mängder avloppsvatten i jämförelse med stora kryssningsfartyg, men fritidsbåtarna är väldigt många. Det behövs fler toaletter och fler ställen vid marinor där man kan tömma sitt avloppsvatten, säger Mårten Wallberg, vice ordförande hos Naturskyddsföreningen.

Avloppsvatten spolas rakt ut i Östersjön

  • Runt 77 kryssningsfartyg – som ägs av totalt 37 bolag – trafikerade Östersjön under säsongen 2014.
  • Mellan april och oktober genomfördes totalt 2.252 kryssningar.
  • Tio procent av fartygen har kapacitet för att ta mer än 4.000 passagerare ombord.
  • Varje passagerare ombord producerar i genomsnitt cirka 170 liter avloppsvatten från toalett och dusch per dygn.
  • Ett förbud mot dumpningen av toavatten börjar gälla först när alla Östersjöstater skriver under avtalet

Källa: Helcom

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.