Bedrägeri bakom varannan bilbrand

Uppdaterad
Publicerad

Många ungdomar får pengar av bilägare för att sätta eld på deras bilar. Det hävdar polis och försäkringsbolag. Och statistik som SVT tagit del av visar att det är oegentligheter och bedrägerier bakom nästan hälften av alla bilbränder.

De flesta större städer i landet har varit hårt drabbade av bilbränder de senaste åren. Stadsdelen Hovsjö i Södertälje har under många år varit starkt förknippat med eldhärjade bilar.

-Det finns ju ungdomar som tar betalt för att tända på och då kommer man från andra delar av landet och ställer de här och får bilarna uppeldade. Det blir ju märkligt för försäkringsbolaget eftersom bilägaren måste förklara vad de gjorde här då, säger Ulf Oscarsson, pensionerad kriminalkommissarie.

Hundratals ärenden granskas

Bilbränder är ett gissel för många försäkringsbolag. Länsförsäkringar har i genomsnitt 300 försäkringsärenden per år och av dessa granskas mellan 100-120 stycken.

-Det över 50 procent av de bilar som är stulna och som brunnit som vi misstänker oegentligheter i, säger Ann Hassel Tano, utredningschef på Länsförsäkringar.

Och ofta följer bedrägerierna samma mall.

-Bedrägerierna går ju ofta till så att man parkerar den bil som ska eldas upp bredvid några andra bilar och så tänder man på någon av dem och då brinner den bil som man vill elda upp, säger Ulf Oscarsson.

Minskar kontantersättning

För att få stopp på bedrägerierna har vissa försäkringsbolag valt att ta bort kontant ersättning för nedbrunna bilar och istället erbjudit ägaren en liknande bil vilket inte är lika attraktivt för de som begår bedrägerier.

-I vissa områden uppstår det problem, till exempel i Södertälje och Skåne, och då vidtar man åtgärder för att få bukt med problemet i området, dels med bränderna i sig men även att titta på bedrägerier, säger Ann Hassel Tano, utredningschef på Länsförsäkringar.

För Ulf Oscarsson så är det inte bara att stoppa bedrägerierna som är viktigt utan även hur själva bränderna ska hanteras.

-Så fort det brinner en bil så ska den transporteras bort så att södertäljeborna ska slippa se de här utbrända bilarna stå på morgonen när det ska till jobbet, säger han.

Jens Larsson

jens.larsson@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.