Vart tionde anmält brott handlar om bedrägeri

Uppdaterad
Publicerad

Bedrägeribrotten har ökat explosionsartat de senaste åren. I Stockholm är mer än vart tionde anmält brott relaterat till bedrägeri. I ett led att få stopp på bedrägerierna får nu polisen i Stockholm nationellt ansvar för bedrägeribrotten.

Vi träffar Joanna Skwarski på hennes veterinärklinik i Tumba söder om Stockholm. Hon är bara en av 10.000-tals svenskar som får bluffakturor skickade till sig.

– Mitt i veckan när vi jobbar på för fullt ringer en man och tackar mig för att vi beställt tre bläckpatroner. Saken var den att min sköterska hade beställt en patron tidigare från ett annat företag och jag tyckte det var naturligt att de ringer och tackar för att vi beställt av dem, säger Joanna Skwarski.

Bedrägeribrotten ökar lavinartat

Joanna krävdes på 9000 kronor för de tre bläckpatronerna men bestred fakturan och polisanmälde. I Stockholm anmäldes 45.000 bedrägeribrott 2012. Motsvarande siffra året innan var 39.000. Bluffakturor och internetbedrägerier är de vanligaste bedrägerierna.

– Vi måste arbeta för att förebygga den här typen av kriminalitet då det inte går att utreda bort det här. Bedrägeribrotten galopperar, antalet anmälningar ökar och väldigt många människor, företag och stat drabbas, säger länspolismästaren i Stockholm, Mats Löfving.

Polisen lade ner bedrägeriärendet

Stockholmpolisen får tre miljoner och sex tjänster extra för att bekämpa bedrägerier. En förklaring till att internetbedrägerierna skjuter i höjden är vår ökade närvaro- och handel på nätet, en annan är att polisen hittills inte prioriterat brotten.

– Polisen sa att de inte har resurser att bedriva såna små ärenden när jag pratade med dem, för det var ett företag i Malmö och polisen där sa att det var nedlagt, säger Joanna Skwarski.

ABC: Det är låga straffsatser när man blir dömd för bedrägeribrott, hur ser du på det?

– Det är låga straffsatser men det är också så att när man kan se kopplingen med hur många brott man begått än ett enskilt, då blir det också ett helt annat straffvärde, säger rikspolischef Bengt Svenson.

– Det enda tråkiga är ju att det hände ju ingenting med polisanmälan, det blev ju nedlagt ärendet eftersom det inte fanns några hundraprocentiga bevis, säger Joanna Skwarski.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.