Bedrägerivåg mot äldre i Nacka

Publicerad

Den senaste tiden har en bedrägeriliga verkat i Nacka. Förövarna har främst gett sig på äldre personer och tagit femsiffriga belopp.

Anita Bonnevier var på promenad i Orminge med sin vän tidigare i mars. Då kom en man fram och ville växla en femkrona mot enkronor. Anita Bonnevier anade då inte att mannen var en bedragare som under växlingen lyckades sno åt sig en femhundralapp ur hennes plånbok.

Flera drabbade i Nacka

Hon är inte ensam om att ha blivit lurad på pengar i Orminge den senaste tiden. Växlingstricket är ett sätt som använts men vanligast är att bedragarna kollat in när främst äldre personer slår in koden till sitt kontokort. Därefter har de stulit kortet eller hela plånboken för att ta ut så mycket pengar som möjligt. Som mest runt 60.000 kronor av en person.

– Just nu har vi ett antal sådana här fall. Bara i Orminge har vi tre fall. I övriga Nacka har vi ytterligare fyra fall som vi arbetar med nu, säger Patrik Lillqvist, kriminalkommissarie i Nacka.

Skydda koden

Sådana här ligor verkar med jämna mellan runt om i länet men nu tycks det vara koncentrerat i Nacka kommun. Från polisens håll jobbar man nu på bredfront och framförallt studerar man övervakningsbilder från händelserna. Tills man gripit något uppmanas man vara försiktig med sin bankkort.

– Det enklaste är att man skyddar koden. Man kan även hjälpa äldre personer och påminna dem om detta. Har bedragarna inte koden så kan de inte ta ut några pengar, säger Patrik Lillqvist.

Och vill någon växla småmynt så bör man framöver vara på sin vakt.

– Jag blev ledsen, arg och besviken. Sen skäms jag för att jag gick på tricket. Om det är något som vill växla en femma så råder jag ingen att göra det. Dessa personer kan man inte lita på, säger Anita Bonnevier som drabbades av bedragarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.