• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Beslagtog 102 knivar på en månad

Uppdaterad
Publicerad

Södermalmspolisen genomförde en satsning för att minska antalet knivar i omlopp och beslagtog 102 stycken på en månad.

Södermalmspolisen har under det senaste året sett en ökning av grovt våld med knivar. De genomförde därför en månadslång satsning där de fokuserade på att visitera misstänka personer i jakt på tillhyggen och stickvapen. 

– Det flesta knivar vi beslagtar är fickknivar, visserligen små men ack så förödande, säger Krister Drakeklint, inspektör på Södermalmspolisen.

Är det åter tid att ta namnet Knivsöder i bruk?

–  102 knivar på en månad, då är det svårt att slå ifrån sig det epitetet. Men vi jobbar absolut för att det inte ska vara så. Det ska var svårt att bära kniv på söder.

Hittar flest knivar bland missbrukare

Att bära kniv är ett brott mot knivlagen och det straffas vanligtvis med dagsböter. De flesta knivbrott sker under rus och det är ofta hos missbrukare som polisen hittar flest knivar.

– Tyvärr är det många av våra missbrukare som går om kring med de här knivarna, de ser det som någon sorts eget skydd men också för att kunna hantera sin vardag om man är hemlös, men sedan är det lättare att man förlorar omdömet i sitt rus. Men sen är det ganska många grova kriminella som vi tar knivar av också, säger Krister Drakeklint.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.