Bostadsrätter stoppades – ilska bland Kärrtorpsbor

Uppdaterad
Publicerad

Hyresgästerna i en fastighet i Kärrtorp ville ombilda sina lägenheter till bostadsrätter. Men eftersom det formella beslutet fattades fyra dagar efter valet får de nu inte göra det.

Ombildningsstoppet, som den nya majoriteten med (S), (MP) och (V) i stadshuset beslutat om, gäller nämligen retroaktivt från och med valdagen, detta trots att det politiska styret i Stockholm har börjat fatta beslut först senare.

Den nya beslutet gör att man stoppar alla ombildningar av allmännyttans hyresrätter till bostadsrätter. Syftet är att stärka de kommunala bostadsbolagens roll på bostadsmarknaden. Undantag görs för de föreningar som har haft köpstämma före valdagen den 14 september 2014.

Efter valet 2014 – ABC

Köpstämman hölls för sent

Men eftersom allmännyttans fastigheter i Kärrtorp röstade igenom köpet av Svenska Bostäders tomträtt Tjärven 1 i Kärrtorp först fyra dagar efter valdagen så får nu lägenheterna alltså inte ombildas.

– Vi kan bara konstatera att vi har blivit lurade och utsedda till en bricka i ett politisk spel. Det är vi mest av allt ledsna och besvikna över, skriver Fredrik Lagerqvist från Bostadsrättsföreningen Tjärven 1 till ABC.

Hyresgästerna är besvikna

Kate Johansson bor i huset på Söderarmsvägen. Hon känner sig lurad, för att man inte fick reda på att det var för sent att hålla sin köpstämma efter 14 september.

– Jag ville ombilda min lägenhet för att undvika det som händer i grannhuset, där det håller på med en långdragen ”lyxrenovering”. Den kommer att innebära kraftigt höjd hyra, och dessutom tas de vackra femtiotalsköken bort, säger hon till ABC.

”Vi har varit tydliga”

Blivande finansborgarrådet Karin Wanngård (S) tycker inte att det är konstigt att pågående ombildningsprocesser avbryts.

– Vi har varit oerhört tydliga med att vi kommer att bygga fler hyreslägenheter. Vi kommer inte att sälja ut stockholmarnas egendomar till underpris, utan vi behöver bygga fler hyreslägenheter och behålla de vi har.

Men om man har hållit på med en ombildning i nästan ett år, kan man inte få slutföra det då?

– Nej, vi har varit tydliga med vår politik att vi inte vill ombilda hyreslägenheter till bostadsrätter. Vi behöver fler hyreslägenheter här, säger Karin Wanngård.

”Det kan ta den här tiden”

Anders Thyllman bor också i huset. Han har tidigare protesterat mot att handläggningen på Svenska Bostäder har tagit lång tid.

– Vi skickade in alla papper för länge sedan, men fick aldrig något beslut, säger han.

Svenska Bostäders vice vd Jonas Schneider säger däremot till ABC att de gjort allt vad de kunnat men att ombildningsprocessen kan ta den här tiden.

Socialdemokraterna och ombildningarna

Socialdemokraterna har inte alltid haft en negativ inställning till ombildningar. 2002 var partiet positivt till att omvandla hyresrätter i Stockholms ytterstadsområden. Men inga bostäder ombildades under den mandatperioden.

Under alliansen styre 2006-2014 har över 25.000 bostäder ombildats i allmänyttans tre största bolag, enligt Hyresgästföreningen.

Ungefär lika många hade kunnat ombildas om alliansen fått makten även under den här mandatperioden. Enligt Karin Wanngård har de senaste åtta årens många ombildningar fått partiet att ändra sin ståndpunkt i frågan. ​

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Efter valet 2014 – ABC

Mer i ämnet