Foto: TT

Bisjukdom upptäckt i Vallentuna

Uppdaterad
Publicerad

Ett fall av bisjukdomen yngelröta har upptäckts hos en biodlare i Vallentuna. Länsstyrelsen gör nu kontroller av alla biodlingar i området.

Amerikansk yngelröta är en bakteriesjukdom som var vanlig i Sverige på 60- och 70-talet. Sedan dess är den relativt ovanlig, mellan 20-30 fall upptäcks runt om i landet varje år. För två år sen spreds sjukdomen i Enköping. Nu har den upptäckts hos en biodlare i Vallentuna.

– Det är väldigt allvarligt eftersom man måste döda hela samhället, säger Lennart Adamajtis, bitillsynsman på Länsstyrelsen i Stockholm.

Kontroller av alla bisamhällen

Bisamhället där smittan upptäcktes har tagits om hand av Länsstyrelsen och ska brännas under nästa vecka. Kontroller kommer nu att genomföras hos alla kända biodlare inom en radie på tre kilometer från den upptäckta yngelrötan. Sjukdomen är mycket smittsam och sprids oftast av bin som flyger in i fel kupor, eller av vilda bin. Bakterien sätter sig på larverna vars kvarlevor blir bruna och kletiga.

– När man öppnar luktar det ungefär som ruttna ägg. Om man sticker ner en pinne i cellerna får man upp en brun, smält massa som ser ut som en kola, säger Lennart Adamajtis.

Om ytterligare fall av smittan upptäcks kommer kontrollområdet att utvidgas.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.