Blidösundsbolaget skulle ha vunnit om inte upphandling hade avbrutits. Foto: Scanpix

Blidösundsbolaget skulle ha vunnit upphandling

Uppdaterad
Publicerad

Många trodde att det brittiska storkoncernen Serco skulle få kontraktet men när upphandlingen om skärgårdstrafiken avbröts visar det sig istället att det var en lokal aktör som skulle ha tagit hem affären.

Upphandlingen av skärgårdstrafiken har pågått under många år och gick till slut i kvav när det moderata trafiklandstingsrådet Christer G Wennerholm gav upp och avbröt hela affären för några veckor sedan.

I mitten av april nästa år, alltså om ganska exakt ett halvår, var det meningen att de nya operatörerna skulle ta över trafiken i minst tio år framåt.

Upphandlingen av skärgårdstrafiken

Lokal aktör vinnare

Många trodde att det skulle bli den brittiska jätten Serco som skulle vinna kontraktet men nu kan Dagens Nyheter avslöja att det istället var Blidösundsbolaget Management som skulle ha vunnit upphandlingen om den inte hade avbrutits. Manegemant består av aktörerna Blidösundsbolaget, Utö rederi och Stockholm Info.

Bolaget skulle ha vunnit bådet det stora mellersta trafikområdet och det mindre norra trafikområdet om upphandlingen hade gått i hamn.

Bolaget överklagar

Nu begär bolaget att Förvaltningsrätten överprövar beslutet om att avbryta upphandlingen.

– Det måste finnas sakligt godtagbara skäl att avbryta en upphandling. Politisk oenighet efter det att upphandlingen genomförts borde inte vara ett sådan skäl, säger Göran Ahlqvist, vd för Blidösundsbolaget till Dagens Nyheter.

Han hoppas att den lokala redargruppen med domstolens hjälp ska få chansen att visa vad den kan.

Upphandlingen av skärgårdstrafiken har pågått i tre år och kostat upp emot 20 miljoner kronor i konsultarvoden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Upphandlingen av skärgårdstrafiken

Mer i ämnet