Mp-kritik mot Moderaterna i Huddinge

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna i Huddinge får skarp kritik från oppositionen som menar att deras ovilja att samarbeta över blockgränserna betyder att Sverigedemokraterna får en vågmästarroll.

– SD kommer att få utslagsröst i alla nämnder i kommunstyrelsen och även i kommunfullmäktige. På det sättet ger Moderaterna makten till Sverigedemokraterna i alla kommunala beslut, säger Marica Lindblad (MP).

Under fredagen inledde M förhandling med de partier de ser som potentiella samarbetspartners och MP var inte bjudna. 

Efter valet 2014 – ABC

– Vi har övervägt alla alternativt och även ett samarbete med miljöpartiet så hittills ser vi att det finns en större samsyn i gamla majoriteten och med Huddingepartiet om Huddinges utveckling, säger Daniel Dronjak Nordqvist (M).

Inget block har egen majoritet

Huddinge är en av många kommuner där inget av blocken får egen majoritet. M vill samarbeta med C, Fp, Kd, Drevvikenpartiet och Huddingepartiet. Tillsammans får de 29 mandat men det krävs 31 för att få majoritet och det innebär att Sverigedemokraterna som har fem mandat får vågmästarrollen.

– Vi har ett svårt läge, men det är långt ifrån omöjligt att lösa. Och lösningen är ett blocköverskridande samarbete som tar ansvar för Huddinge och vi i Socialdemokraterna är öppna för samarbete med Centern, Folkpartiet och de lokala partierna, säger Emil Högberg (S).

Samarbete mellan blocken

Även miljöpartiet kan tänka sig att samarbeta med högerblocket. Men Moderaterna vill inte ha oppositionspartier i kommunstyrelsen och hoppas istället på stöd i enskilda frågor.

– Vi sträcker ut en hand till alla partier som vill vara med och bidra till att vi får en bättre utveckling i Huddinge. Och vi kommer inte samarbeta med Sverigedemokraterna i någon form, säger Daniel Dronjak Nordqvist (M). 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Efter valet 2014 – ABC

Mer i ämnet