BMW-sponsring kan vara mutbrott

Uppdaterad
Publicerad

Nationalmuseums överintendent Berndt Arell har använt en av sponsorbilarna från BMW privat. Enligt jurister kan det falla inom ramen för mutbrott, skriver Svenska Dagbladet.

Det statligt ägda museet tvingades i helgen backa och skriva om sponsoravtalet med BMW, som krävde att Nationalmuseum skulle verka för ett positivt intryck av biltillverkaren.

Nu väcker användandet av sponsorbilarna som ingår i avtalet nya frågor. Både i år och under förra året har Berndt Arell använt bilarna privat, utan att föra den körjournal som krävs av Skatteverket.

I fjol tog Arell en av sponsorbilarna, via båt, till sitt sommarställe i Finland.

-Tjänstemannen har en långtgående möjlighet att utnyttja bilen privat och det är en betydande förmån. Det kan mycket väl betraktas som ett mutbrott, säger Thorsten Cars, tidigare ordförande på Institutet mot mutor, till SvD.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.