Bortglömd tavla blev en skatt

Uppdaterad
Publicerad

Tavlan hängde bortglömd på väggen i Götarviks säteri utanför Örebro i nästan 100 år. Nu har det visat sig att den är en riktig dyrgrip målad av den ryske konstnären Makovsky år 1890, skriver Nerikes Allehanda. I december kommer tavlan att gå under klubban på Stockholms Auktionsverk med ett utgångspris på cirka sju miljoner kronor.

Den 2,2 meter höga och 3,65 meter breda ”Happy Arcadia” tros ursprungligen ha hängt på baron von Derviz vägg i Sankt Petersburg. 2007 såldes en identisk Makovsky-tavla på auktionsbyrån Sotheby's i New York för 23 miljoner kronor.

Gjorde ofta likadana verk

Men att någon av tavlorna skulle vara en förfalskad kopia är inte troligt. Makovsky gjorde nämligen ofta replikor av sina verk.

– Han tyckte faktiskt om att växla penseldragen mellan två verk och göra dem exakt lika, berättar Marc Maurie vid Stockholms Auktionsverk.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.