Bosniska barn på besök i Solna

Uppdaterad
Publicerad

Barn och pedagoger från ett barnhem i Bosninen är på besök för att lära sig mer om hur vi jobbar med barn med särskilda behov i Sverige.

Saud Haljković är ett av tolv föräldrarlösa barn från Bosnien besöker den här veckan Solna. När han blir stor vill han bli hälsominister.

– Om det inte skulle gå vill jag fortsätta med fotboll, men min önskan är att kunna hjälpa andra, säger han.

Besöket är en del av ett samarbete mellan stiftelsen Våra Barn och Solna Stad. Systrarna Indira Alikalfic och Amra Skaljo Lundberg som står bakom stiftelsen började sitt arbete i Bosnien för nästan tio år sedan med en vilja att hjälpa barn som bor på barnhem.

– Vi försökte med att köpa lite kläder åt dem, men insåg snabbt att det är inte det de behöver hjälp med, de behöver mer, säger Indira Alikalfic.

Flera av barnen har funktionsnedsättningar och på grund av brist på tid och resurser är situationen många gånger svår på barnhemmet i staden Mostar i Bosnien. Selma Idriz är pedagog på barnhemmet och berättar att hon ofta jobbar själv med ansvar för 50 barn.

Hoppas kunna inspirera

Under besöket hoppas man att barnen ska utvecklas men också att personalen ska inspireras av hur vi i Sverige jobbar med barn med särskilda behov.

–  Vitsen var ju inte hur mycket vi har i Sverige utan det är mer att få den härpersonalen som är med att se hur vi jobbar och att bara för att vissa av de här ungdomarna har funktionsnedsättning så betyder inte det att de inte klara av någonting, säger Ali Sall, fritidsledare på Solna Ungdomscafé.

Under besöket så umgås de bosniska barnen och pedagogerna med svenska barn och ledare, varje dag gör har de aktiviteter och studiebesök.

– Vi har bland annat badat, varit på kungliga slottet och på fredag ska vi ha halloweendisco, det har dom inte i Bosninen så vi får sminka på oss, säger Amra Skaljo Lundberg.

Startat gruppboende för barn över 18

Stiftelsen Våra Barn jobbar för att förhindra att föräldrarlösa barn hamnar på gatan. För när barnen fyllt 18 får dom inte längre bor kvar på barnhem och lämnas ofta väldigt utsatta då de inte lärt sig att klara sig på egen hand. Därför har stiftelsen startat ett gruppboende enligt svensk modell där de hjälper ungdomar att komma in i samhället och förhindra att de hamnar på institution.

– Vi visar på vilket sätt man kan stå på egna ben. det är viktigt att vi lär dem hur man fiskar inte att bara få fisken på tallriken. Utan att de ska försöka få klara sig på egen hand, med vår hjälp, säger Indira Alikalfic.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.