700 balkonger riskerar rasa

Uppdaterad
Publicerad

Hyresgäster hos bostadsbolaget Akelius i Salem får inte längre använda sina balkonger då de anses vara en säkerhetsrisk. Men boende är missnöjda med den ekonomiska kompensationen.

Det handlar om 720 balkonger som är 50 år gamla. Vid en kontroll har konsulter uppgett att de inte kan garantera säkerheten för hyresgästerna. Bostadsbolaget ska därför plombera balkongerna för att sedan ersätta dem med nya, vilket beräknas ta upp till två år.

”Allvarliga brister”

– Det är allvarliga brister i detta och vi kan inte garantera till hundra procent säkerheten. För Akelius är hyresgästernas säkerhet det viktigaste därför måste vi ta de här åtgärderna att stänga av balkongerna för att undvika olyckor, säger Henrik Källåker, regionchef i Stockholm.

Ovanlig konstruktion

Konstruktionen av balkongerna är så pass ovanlig att tre olika konsulter bara hade sett ett liknande fall tidigare. De var balkonger i Nacka som fick rivas. Balkongerna är inte fästa i väggen, utan vilar på två betongstolpar som i sin tur sitter fast i marken å vid fastighetens överkant.

– Det är svårt att se hur pass bra de här fastsättningarna sitter idag, utifrån det kan vi inte garantera att det inte händer någontin, säger Henrik Källåker på Akelius.

Hyresrabatt

Under tiden kommer hyran på bostäderna att sänkas med fem procent, men kompensationen är alldeles för liten säger en boende till tidningen.

– För mig är balkongen en tillflyktsort och ett extrarum där jag kan läsa och sticka och vara i fred. Sedan tänker jag på alla äldre som inte kommer ut utan bara får frisk luft när de går ut på balkongen, nu förlorar de den möjligheten i flera år.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.