Bostadsbyggandet i Stockholm slår i taket

Uppdaterad
Publicerad

Att det råder brist på bostäder är kanske inget nytt men nu visar det sig att de stora byggbolagens resurser inte längre räcker till för att täcka behovet av bostäder och stödet från andra bolag räcker inte heller, det skriver Dagens Nyheter.

Enbart Stockholms län kommer att ha en brist på 130.000 bostäder år 2030, enligt beräkningar från Stockholms handelskammare.

Boverket menar att, trots att bostadsbyggandet den senaste tiden har varit historiskt högt så har det varit otillräckligt och trots det så tror man att byggandet av nya bostäder kommer att avta.

”Närmar oss en gräns”

Mattias Lundgren, vd för NCC Boende, bekräftar för Dagens Nyheter att byggbranschen är nära kapacitetstaket.

– I vart fall börjar vi närma oss gränser för vad vi i branschen mäktar med. Det finns redan en befintlig pool med kompetent personal och den blir inte dubbelt så stor bara för att vi ska bygga dubbelt så många bostäder, säger Mattias Lundgren, vd för NCC Boende, till Dagens Nyheter.

Jonas Hammarlund som är sekreterare i den statliga utredningen ”Bättre konkurrens för ökat bostadsbyggande” säger till Dagens Nyheter att det är svårt att se att de svenska företagen skulle ha kapacitet att bygga så mycket mer.

KKV vill utreda

Konkurrensverket, KKV, driver redan flera utredningar för att ta reda på vilka hinder som ligger i vägen för bostadsbyggandet i Sverige. Kommunernas upphandlingar, tillgång till byggbar mark och varför det är så få utländska byggföretag på den svenska marknaden är något som Konkurrensverket vill studera närmre.

Man vill även granska om det finns hinder i ägandeförhållanden och i branschstrukturen, skriver Dagens Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.