Bostadslöfte på väg att spricka

Uppdaterad
Publicerad

Allianspolitikerna utlovade 4.400 studentlägenheter till år 2015. Hittills har 86 nya studentlägenheter byggts sedan Alliansen vann valet 2010.

-Det är katastrofala siffror, säger Martin Sahlin som är ordförande på Stockholms studentkårers centralorganisation, SSCO, till ABC.

I organisationens färska rapport framgår det att bostadsbristen för studenter är extrem. I regionen finns 80.000 studenter men bara 12.600 studentbostäder. Kötiden för ett korridorsrum snittar på över två år.

-Det här visar att det varken finns någon vilja bland politiker eller från näringslivet att förbättra situationen för studenterna, säger Martin Sahlin.

Löftet: attraktiv studentstad

Allianspolitikerna gick till val på att göra Stockholm till en attraktiv studentstad. Bland annat med löftet om 4.400 nya studentbostäder fram till 2015.

-Nej, svarar finansborgarrådet Sten Nordin (M) på frågan om han är nöjd med att Stockholms stad bara byggt 86 studentbostäder sedan valet 2010.

ABC: Kommer ni klara målet att bygga 4.400 nya studentbostäder till 2015?

-Eventuellt inte. Men de närmaste åren kommer det att dyka upp fler studentbostäder på marknaden, säger Sten Nordin (M).

För Stockholm innebär det här en risk för brist på högutbildad arbetskraft. Det påverkar också bilden av Stockholm som studentstad.

-Flera kan nog välja andra lärosäten framför Stockholm. Samma sak gäller för utländska studenter som kanske väljer något annat land att plugga i, säger Martin Sahlin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.