Storbranden i Skarpnäck kan ha varit anlagd

Uppdaterad
Publicerad

En kraftig brand totalförstörde vinden på ett flerfamiljshus i Skarpnäck i södra Stockholm. Uppemot 100 lägenheter evakuerades och all el- och vattenförsörjning slogs ut.

Det var inte förrän vid lunchtid på torsdagen som räddningstjänsten fick branden under kontroll, då hade den spridit sig på vinden i flera timmar och omfattade åtta till nio trapphus.

Räddningsinsatsen var stor, 13 ambulanser och en ambulanshelikopter fanns på plats tillsammans med poliser och ett 50-tal brandmän som jobbade med att släcka elden.

Branden började i en lägenhet på översta våningen och spred sig via balkongen till vinden. Enligt räddningstjänsten fanns det inga personer i lägenheten. De boende evakuerades under förmiddagen till Skarpnäcks folkhögskola.

”All rök är skadlig”

Röklukten spred sig i hela södra Stockholm och även vissa delar av centrala Stockholm. Kommunikationssamordnaren Robert Eriksson på Storstockholms brandförsvar uppmanade folk i området att stänga fönster och dörrar.

– All rök är giftig och skadlig, sade han.

Ingen skadades i samband med branden, två personer med tidigare andningssvårigheter undersöktes av ambulanssjukvården på plats men behövde inte åka till sjukhus.

Stadsdelsförvaltningen i Skarpnäck och försäkringsbolag hjälpte de evakuerade med tillfälliga boenden.

”Ett rent kaos”

Fatima Sellberg befann sig på jobbet på samma gård där branden startade. Klockan 07.00 kom en kollega till jobbet och berättade att det brann på gården. Fatima tittade då ut genom fönstret och såg att två balkonger högst upp i huset brann kraftigt.

– Jag blev chockad och orolig. Det såg ut som ett rent kaos som inte skulle gå att rädda.

Branden fortsatte sedan och spred sig åt sidan på taket. Vid klockan åtta slutade hon sitt arbete och gick ut på gården, där det var fullt med poliser. Då brann det sammanlagt i två portar högst upp.

– Jag tänkte direkt på personer i huset, eftersom att jag också kände folk i porten bredvid där det brann. Jag var orolig att det skulle sprida sig dit.

Ett stort område var avspärrat och polisen försökte hålla folk på avstånd.

– Det var så mycket poliser och brandmän och även en helikopter. Jag förstod att det var riktigt allvarligt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.