Elva anhållna efter upplopp

Uppdaterad
Publicerad

Ett trettiotal ungdomar brände bilar och attackerade polis med stenar och brandbomber i Rågsved i södra Stockholm i går kväll.

Elva personer har hittills anhållits misstänkta för bland annat våldsamt upplopp.

Ett trettiotal ungdomar brände bilar och attackerade polis med stenar och brandbomber i södra Stockholm på lördagskvällen. Elva personer har gripits misstänkta för mordbrand, skadegörelse, våldsamt upplopp samt försök till grov misshandel.

– Fyra av dem är över 18 år och sju är under 18 år, säger Eva Nordin, stationsbefäl vid Söderortspolisen, till SVT.

Ett tiotal bilar förstördes eller brandskadades i upploppet. Polisen har ännu ingen aning om vad som utlöste händelsen.

”Möttes av molotovcocktails”

Oroligheterna började vid halv tiotiden, efter en fest i närheten av Rågsveds skola, där ett trettiotal maskerade ungdomar kastade sten mot poliser som befann sig på platsen. Sedan trappades våldet upp snabbt.

– När vi letade efter dem möttes vi i en park av molotovcocktails och stenar. Det haglade över patrullerna som var där inne och letade. Sedan har det bara accelererat, bilar har brunnit och polisbilar har attackerats, säger Eva Nilsson på Stockholmspolisens länskommunikationscentral.

– Inga poliser har skadats, men det är materiella skador på våra bilar. Man har också tänt på bilar som har stått parkerade.

”Oroligt”

Först vid elvatiden bedömdes situationen vara så säker att polisen kunde eskortera räddningstjänsten till de brinnande bilarna i Rågsved och Hagsätra.

– Det var rätt oroligt. De hade dragit ut bilar i gatan, så vi kom inte fram. Polisen fick åka före och säkra innan vi fick göra något, säger Per Johansson, ledningsoperatör vid Storstockholms brandförsvar.

Enligt honom utsattes aldrig räddningstjänsten för stenkastning eller brandbomber.

– Nej, jag har inte hört något om att brandbilar blivit utsatta.

Under söndagen ska området kontrolleras för att klarlägga om ytterligare egendom har skadats. Polisen har haft extra beredskap i området sedan midnatt och räknar med att behålla en hög beredskap även under resten av söndagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.