”Bromma flygplats ska avvecklas”

Uppdaterad
Publicerad

Bromma flygplats ska stängas senast 2022 – marken ska bland annat användas till bostäder. Förutsättningen är att flygplatsen kan avvecklas utan att möjligheterna för jobb och utveckling i regionen försämras.

Det skriver Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feminististiskt initiativ i en överenskommelse.

”För att Stockholm ska kunna fortsätta växa behöver staden både mark för att skapa nya bostadsområden och fungerande infrastruktur. Bromma flygplats ska avvecklas till förmån för en lösning som långsiktigt garanterar både tillräcklig flygkapacitet och mark för bostadsbyggande”, skriver de fyra partierna.

Turerna kring Bromma flygplats

”Avbryt uppgraderingen av Bromma”

För att nå målet vill majoriteten i stadshuset att Brommas uppgradering till så kallad 3C-flygplats ska avbrytas. Bromma skulle vid en uppgradering få ta emot större och tyngre plan än idag. Uppgradering är överklagad och har ännu inte vunnit laga kraft.

Stockholms ska heller inte få något undantag från bullerförordningen när det gäller flygbuller, om majoriteten får som den vill. Samtidigt vill man att flygtrafiken successivt ska börja flyttas från Bromma till Arlanda och Skavsta.

”Investeringar ska flyttas till Arlanda”

Majoriteten vill också att Swedavia, som driver Bromma flygplats, ska avbryta planerna på investeringar i terminaler och annan flygplatsverksamhet på Bromma. Istället ska dessa pengar föras över till Arlanda.

”24.000 jobb hotas”

Stockholms handelskammare varnar för att om Bromma läggs ner så kommer många orter som trafikerar flygplatsen att få försämrade förbindelser med Stockholm, vilket skulle slå hårt mot jobb och tillväxt. Enligt handelskammaren hotas minst 24.000 jobb över hela landet, varav 6.000 i Stockholmsregionen, om Bromma läggs ner

– Bromma flygplats är en nyckel för fortsatt jobbskapande och god tillväxt i hela Sverige. Jag hoppas att politiker, företag och invånare i andra delar av Sverige reagerar på det orimliga i att Brommas öde blir en bricka i ett lokalpolitiskt förhandlingsspel i Stockholms kommun, säger Maria Rankka, vd på Stockholms handelskammare.

”Två stora svek”

Avgående finansborgarrådet Sten Nordin (M) menar att framför allt Socialdemokraterna sviker stockholmarna.

– Jag är mycket besviken på främst Socialdemokraterna och Karin Wanngård som gång på gång lovat att Bromma flygplats ska finnas kvar. Nu inleder Socialdemokraterna mandatperioden med två stora svek, säger Sten Nordin.

Det andra sveket menar han gäller Förbifart Stockholm, där arbetet nu fryses till 1 maj 2015.

Även Lotta Edholm (FP) är inne på samma spår.

– Nu sviker Socialdemokraterna i Stockholm sitt löfte om att bevara Bromma flygplats. Om Bromma stängs är det ett hårt slag mot Stockholm och resten av landet. Det är direkt oansvarigt av Socialdemokraterna att vika ner sig i denna fråga. Bromma behövs. Det är inte möjligt att flytta över trafiken till Arlanda eller Skavsta,  säger Lotta Edholm (FP), gruppledare och borgarråd.

Fråga för regering och riksdag

Lotta Edholms partikollega Jan Björklund påpekar att det är staten som driver flygplatsen och Stockholm som äger marken, och att det finns ett avtal mellan dem som gäller till 2038. Därför kan inte Stockholms stad ensidigt lägga ned flygplatsen

– Detta är en fråga som också måste godkännas av riksdagen och min spontana bedömning i dag är att det inte finns majoritet för att lägga ned Bromma, säger Björklund.

Förhandlingsperson ska utreda

Den nya regeringen ska tillsätta en förhandlingsperson som ska underlätta omställningen av citynära flygplatser för ökat bostadsbyggande. Enligt dagens överenskommelse i stadshuset ska Stockholms stad verka för att förhandlingspersonen ska kunna arbeta skyndsamt, att arbetet inleds våren 2015 och att ett förslag är klart i oktober 2016.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turerna kring Bromma flygplats

Mer i ämnet