Bronsrobot med djup kvinnostämma

Uppdaterad
Publicerad

Bronsroboten är i själva verket en mekanisk skulptur som pratar med en djup kvinnlig stämma. Just nu står den på Centralstationen där den citerar slumpmässigt utvalda inlägg från sociala medier – i realtid.

– Det här är mekaniskt liv, säger konstnären Tove Kjellmark som gjort bronsstatyn Alone Together tillsammans med innovationsstudion Yours.

Bronsstatyn både rör sig och talar. Och den pratar inte om vad som helst, även om det kan låta så. Den läser upp inlägg ur det pågående flödet i sociala medier från Stockholm.

– Ibland kan innehållet vara tungt, idag är det mycket politik men det är också mycket känslor. Den skrattar till exempel när någon använder en smiley, berättar Tove Kjellmark.

Då ABC var på plats pratade bronsstatyn om både kristdemokraternas senaste möte och om att den skulle ut i snöyran för att låna en bok på biblioteket. Sen fnissade den och sa:

– Du är bara för gullig!

Verket beskrivs som unikt och idag invigdes det i ankomsthallen på Stockholms Centralstation. Där kommer det att finnas fram till senare i vår då det är dags för turné runt i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.