Avgörande miljödom för Arlanda

Uppdaterad
Publicerad

I dag avgörs vilka bullervillkor som kommer att gälla för Arlanda flygplats.

Mark- och Miljööverdomstolens dom blir avgörande för Arlandas flygkapacitet.

Arlandas miljötillstånd går ut första januari 2018, och när underinstansen Mark- och miljödomstolen för ett år sedan kom med sin dom stod det klart att inflygningar över Upplands-Väsby skulle reduceras kraftigt.

– Det är svårt att bedöma utgången av domen som kommer i dag men vi har goda förhoppningar om att det ska gå vägen. Vår utgångspunkt är att både Arlanda och Upplands-Väsby ska kunna växa, säger Mathias Bohman, socialdemokrat och kommunstyrelsens ordförande i Upplands-Väsby.

Arlandas miljötillstånd

Stopp på bana 3

Statliga Swedavia som sköter flygplatsen överklagade domen och i dag kommer kommer Mark- och miljööverdomstolen, överinstansen, med sitt utlåtande.

Flygplatschefen på Arlanda säger till DN att om domen står fast så innebär det ett landningsstopp på bana 3. Dessutom skulle Arlandas kapacitet, enligt flyplatschefen, minska med nära 40 procent.

– Det finns goda internationella erfarenheter att genomföra kurvade inflygningar, dvs inte över kommunen. Det var ju också villkoret för att etablera bana 3 på Arlanda när den väl byggdes, säger Mathias Bohman, socialdemokrat och kommunstyrelsens ordförande i Upplands-Väsby.

Samtidigt diskuteras om  Bromma flygplats ska läggas ned 2022, villket ytterligare kan minska flygtrafiken i Stockholmsregionen. 

Styrande socialdemokrater i Stockholms stad säger att de inte vill kommentera Arlanda flygplats innan domen kommer. Mark- och miljööverdomstolens dom kommer klockan 11.00 i dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arlandas miljötillstånd

Mer i ämnet