Foto: SVT

Bussförare hotas och misshandlas

Uppdaterad
Publicerad

Antalet anmälda fall av hot och misshandel av bussförare har tredubblats sedan 2010.

Förra torsdagen körde en bussförare genom Nacka. Vid Henriksdalsringen strax efter klockan 17.00 bad han en passagerare långt fram i bussen att släcka sin mobil, då den bländade föraren och enligt honom påverkade körningen.

Enligt polisanmälan så blandade sig en ung kille i diskussionen och det slutade med att denne slog föraren på näsan och hotade med att han skulle bli mördad. Det rapporterar tidningen Mitt i.

Anmälan rubricerades som våld och hot mot tjänsteman.

Anmälningarna har tredubblats

Antalet anmälningar om hot och våld mot bussförare i Stockholms län, som enligt lag ska lämnas vidare till Arbetsmiljöverket, har tredubblats de senaste åren, skricer tidningen.

2010 anmäldes 40 händelser, 2011 dubbelt så många och i fjol var siffran 129. I år har det trots att året inte är slut kommit in 134 anmälningar.

Men systemet för anmälningarna har ändrats något och det kan påverka jämförelsen mellan 2012 och 2013.

Att någon kastar föremål på bussen eller pekar med laser mot förarna är vanligast. Även folk som blir arga och situationer som spårar ut gällande biljetter är vanligt.

Kan bero på provisions-system

Leif Länghemmer, facklig samordnare på Söderhallen, tycker att utvecklingen är beklaglig.

– Vi hade en ordentlig nedgång 2007 när vi blev av med kontanthanteringen, säger han till tidningen.

Nu befarar han, enligt Mitt i, att utvecklingen kan ha vänt, eftersom SL delvis baserar sin betalning till entreprenörer efter hur många som reser. Vilket för att förarna tvingas vara hårdare i biljettviseringen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.