Höga chefer på Byggmax misstänks för tullbrott

Uppdaterad
Publicerad

Två höga chefer på det börsnoterade företaget Byggmax misstänks för grovt tullbrott.

Enligt en yrkan från Ekobrottsmyndigheten om husrannsakan i Byggmax lokaler i Solna ska de misstänkta ha åberopat falska ursprungsintyg och lämnat oriktiga uppgifter vid tullbehandling. Detta ska ha skett under perioden 31 mars till 23 december 2009.

De två misstänks för samma brott tillsammans med en tredje person i ett annat, närstående bolag under tiden 15 januari 2010 till 1 november 2011.

Import av fästanordningar

Misstankarna gäller köp och import av fästanordningar från Malaysia, Indonesien och Kina.

När ABC når statsåklagaren Staffan Granefeldt på Ekobrottsmyndigheten är han inte glad.

– Jag har inga kommentarer alls. Jag kan bara uttrycka min upprördhet över att Solna tingsrätt har lämnat ut de här handlingarna, trots sekretesstämpel från min sida.

ABC: Vad innebär det för utredningen att de här uppgifterna är ute?

– Ja, jag vill inte vara otrevlig mot dig, det är inte ditt fel att du fått de här handlingarna, men vad det betyder för utredningen kan du nog räkna ut själv.

Har husrannsakan hunnit genomföras ännu?

– Inga kommentarer.

Kan du säga något om vilka summor det handlar om i de misstänkta brotten?

– Nej, jag kan inte säga någonting. Skadan är redan tillräckligt stor, säger Staffan Granefeldt.

Byggmax menar att det hela handlar om att man har meningsskiljaktigheter med tullverket.

-Vi är oense med tullverket om vad som ska räknas som ursprungsland på fästanordningarna. Det har vi varit en längre tid, så det här är egentligen inget nytt för oss. Men vi ska ta kontakt med åklagaren och se hur vi kan hjälpa till, säger Daniel Juhlin, marknads- och IT-chef på Byggmax.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.