C varnar för skräp och råttor

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet varnar för mer skräp och råttor i Stockholm eftersom den nya majoriteten enligt dem minskar anslagen för stadsnära miljö, parker och

naturreservat med totalt 90 miljoner.

Naturreservat, träd, planteringar och parker betyder mycket för stockholmarna. Och hur de ska skötas är en het politisk fråga när Centerpartiet i sin nya roll som opposition går till hårt angrepp mot majoritetens miljöpolitik.

– Det förefaller som att man har avskaffat stadsmiljöppolitiken helt och hållet. Vi ser stora neddragningar  på både underhåll av naturreservat, utsmyckning av gator och torg och nedläggningen av open streets med de bilfria gatorna, säger Per Ankersjö, gruppledare för Centerpartiet i Stockholm.

Kritik mot eftersatt städning

Och det som upprör Centerpartiet mest är städningen.

– Det mest allvarsamma är att man drar ner 35 miljoner kronor på städning i staden och det kommer märkas ordentligt. Det kommer sprnga fler råttor på gatorna, det kommer ligga skräp på gator och torg. Det kommer bli en riktig skräpsommar om man inte hittar nya pengar att stoppa in i detta, men det ser inte jag i budgeten.

MP: ”Städgarantin kommer gälla”

Miljöborgarrådet och miljöpartisten Katarina Luhr håller inte med om analysen.

– Vi ser absolut inte att stockholm kommer bli en skräpstad. Vi återgår nu till den budgetnivå för städning som varit alla andra år förutom förra året. Stadens städgaranti kommer fortfarnde gälla och vi vill självklart ha en ren och fin stad – det backar vi inte ifrån, säger Katarina Luhr (MP).

Varför väljer ni då att sänka från tidigare höjning?

– Den sänkningen ser större ut än vad den kanske är. Vi har spridit ut några av de här städsatsningarna på mindre poster, vi gör till exempel en stor satsning nu för att ta hand om partiklar på gator. Där lägger vi mycket pengar på för att luften ska bli bättre i staden, säger Katarina Luhr (MP).

Mindre anslag än tidigare

Men Centerpartiet ser med skepsis på majoritetens budget. Enligt deras uträkningar kommer stadsmiljön totalt få 90 miljoner kronor mindre än tidigare. Något som även drabbar underhåll av naturreservaten som enligt centerpartiet tappar fem miljoner kronor mot tidigare år.

– Våra naturreservat är väldigt populära, det är mycket människor som vistas i dem och har olika verksamheter. Man rider i dem och cyklar i dem, och det här måste man hålla efter annars riskerar man att förstöra de naturvärden som man vill värna med att ha ett reservat, säger Per Ankersjö (C).

– Han har rätt i att det är ett hårt slitage i våra naturreservat och det är för att många människor vill komma ut i naturen och att det är mycket människor där. Vi har ju tillsyn från stadens sida att kontrollera det här, vi kommer ju gå in och göra satsningar om det skulle vara så att det inte räcker till. Men jag är övertygad om att de satsningar som vi har kommer ge effekt även nu, säger Katarina Luhr (MP).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.