Foto: Scanpix

Chaufför stal av sovande tonåring

Uppdaterad
Publicerad

När 19-åriga Josefine Gustafsson somnade på nattbussen mot Tyresö en kväll i augusti förra året blev hon bestulen – av busschauffören.

Hela förloppet fångades på film av SL-bussens övervakningskamera.

– Man vill inte tro att busschaufförer ska göra sådant. Det här är människor man ska lita på, säger hon till Dagens Nyheter.

Bilderna visar hur chauffören tar mobilen och tömmer hennes plånbok, för att sedan väcka henne och hjälpa henne av bussen. Därefter sätter han sig på förarplatsen och räknar pengarna.

När Josefins mamma ringde bussbolaget sade de att dottern antagligen varit berusad och slarvat bort sina saker. Av polisen fick Josefine beskedet att utredningen lagts ned redan samma dag.

”Jag inser hur dumt det var”

Men sedan hon ringt upp polisen begärde en kommissarie på Nackapolisen ut övervakningsfilmen från bussbolaget, och kunde därmed lösa fallet på ett par dagar.

Vid en husrannsakan hos busschauffören hittades fler datorer och mobiler, vilket får polisen att misstänka att mannen satt stölderna i system. Men endast Josefines fall kunde bevisas och chauffören dömdes därför till villkorlig dom och samhällstjänst.

– Telefonen bara låg där och jag trodde inte den var hennes. Det var lockande att ta den. Men jag inser hur dumt det var, säger busschauffören själv till DN.

Busschauffören som dömts för att ha bestulit den 19-årig kvinnan sparkades direkt när historien om stölden uppdagades.

– När arbetsledningen fick se de här filmerna från förundersökningen skilde man föraren från sina arbetsuppgifter och så småningom avskedade man honom, säger Johan Nordgren på SL:s presstjänst.

SVT: Vad görs för kontroller innan anställning?

– När man anställer personer som ska jobba inom SL-trafiken tar man utdrag ur brottsregistret. Vad jag förstår var den här personen tidigare ostraffade så det här hade inte kunnat upptäckas på det sättet i det här fallet. Det är jättetråligt att det har hänt, säger Johan Nordgren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.