Foto: SVT

Cristian utvisas – lillasystern blir kvar

Uppdaterad
Publicerad

Idag samlades skolkamrater till syskonen Cristian och Masarra för att demonstrera utanför Migrationsverket mot beslutet att utvisa artonårige Christian till Bagdad samtidigt som systern blir kvar i Sverige.

Cristian och hans lillasyster Masarra kom ensamma från Irak till Sverige för fyra år sen. De sökte asyl för att få stanna i Sverige men fick avslag, ett beslut som sen överklagats i flera instanser.

 Under tiden har syskonen börjat skolan och funnit sig till rätta i ett familjehem i Roslagen. I juni beslutade förvaltningsdomstolen slutligen att båda syskonen skulle utvisas till Irak. Men i förra veckan kom beskedet att bara Cristian, som fyllt arton, ska skickas tillbaka ensam.

Nu har grannar och skolkompisar startat ett upprop och en namninsamling för att få Migrationsverket att ändra sig.

– Vi här här för att hjälpa vår vän Cristian Rahim att få stanna kvar i Sverige. Han har bott här i fyra år, och som du ser. Alla är här och gör sitt bästa, säger Cristians klasskompis Martin Magnusson.

– Vi har stort stöd bakom oss av både föräldrar och lärare och vänner till Cristian och Masarra, säger skolkompisen Katja Svarfvar.

På onsdag måste Cristian ta ställning till om han frivilligt går med på att åka tillbaka till Irak. Annars lämnas ärendet över till polisen.

– Jag har tappat kontakten med dem sen jag kom till Sverige. Jag känner ingen där, säger Cristian Rahim.

Vad ska du göra om du blir kvar här själv?

– Jag tror inte att jag skulle ha klarat det. Jag tror inte att jag kommer låta honom åka. Jag kommer att göra allt för att få honom att stanna, säger Masarra Rahim.

ABC har sökt Migrationsverket men inte fått någon kommentar till Cristians fall eller till varför syskonen ska skiljas åt. Till Norrtelje Tidning säger Kjell Terge Torvik, som är expert på återvändande inom Migrationsverket att Cristian utvisas ensam eftersom han inte behöver ”ett ordnat mottagande” av en släkting i Irak, vilket Masarra som är minderårig behöver.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.