Cyklister hoppas på Slussenändring

Uppdaterad
Publicerad

Idag presenterar den oberoende expertgruppen sin rapport om bygget av Nya Slussen. Cykelfrämjandet hoppas att rapporten på sikt ska innebära att cykelstråken kring Slussen ska ritas om.

En vanlig dag passerar cirka 26000 cyklister Slussen, till år 2030 räknar man med att de ska ha fördubblats. Då kommer det att bli mycket besvärligt om Slussen byggs om enligt nuvarande planer säger man på Cykelfrämjandet.

– Man har frångått stadens egen cykelplan med för smala cykelbanor och cykelfält, och det finns också i de nuvarande planerna flera tvära svängar och rödljus för cyklister som kommer att stoppa upp trafiken, säger Karin Bagge, ordförande på Cykelfrämjandet.

Slussen

Tror på ändrade planer

Det är många kritiska röster som har hörts mot planerna för nya Slussen, inte bara bland cyklister, och idag presenterar den oberoende expertgruppen som granskat projektet nya Slussen sin rapport. De har tittat på elva punkter, två av dem handlar just om hur man ska kunna förbättra för cyklister och gångtrafikanter, och Karin Bagge förutsätter nästan att man måste ändra på planerna som de ser ut idag.

– Ju fler som cyklar desto fler förstår hur viktigt det är att planera för cyklister, tror jag absolut att man kommer att förändra, att förbättra utformningen av Slussen så det blir mycket bättre för cyklister, säger Karin Bagge.

Expertgruppens resultat presenteras idag

Övriga punkter expertgruppen tittat på är bland andra ekonomin, det offentliga rummets utformning, bussterminalen och möjlighet att renovera Slussen som det ser ut idag.

Klockan elva idag på förmiddagen presenteras den oberoende expertgruppens rapport om Slussenprojektet. Vi berättar om den både på webben och i kvällens sändningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Slussen

Mer i ämnet