Den dömde mördaren Salim Karabadzhakov släpptes fri på grund av ett fax som aldrig kom fram. Foto: SVT/SVT Design

Därför släpptes mördaren fri

Uppdaterad
Publicerad

Ett fax som aldrig kom fram, det ledde till att den dömde mördaren Salim Karabadzhakov släpptes fri med 16 år kvar av sitt fängelsestraff.

I går kunde SVT avslöja att Salim Karabadzhakov, som dömts till 18 års fängelse för mordet på en trebarnspappa i Sundbyberg, släpptes när han skulle överföras till hemlandet Bulgarien. Inte förrän i förra veckan kunde han gripas igen – efter 163 dagar i frihet.

– Vi hade ingen laglig rätt att hålla honom, säger Rumjana Bidgeva vid det bulgariska justitiedepartementet när vi träffar henne veckan innan påsk.

Dömd mördare släpptes fri

Hon är bekymrad över situationen. En dömd mördare har gått lös, och det är gränspolisen i Bulgarien som har släppt mördaren fri. Men hon är inte ångerfull. Istället är Bidgeva noggrann med att påpeka att det hela faktiskt inte är Bulgariens fel, utan Sveriges.

– Om Sverige hade levererat alla dokument inför överförandet, så hade vi inte haft det här problemet, säger hon.

Bad om en resplan

I oktober 2013 planerar Kriminalvårdens transporttjänst i Sverige för fullt inför överföringen av den morddömde Salim Karabadzhakov till Bulgarien. Bulgariska myndigheter är noggranna med att instruera Kriminalvården inför överförandet. I ett mail daterat den 18 oktober ber bulgariska Interpol svenska myndigheter att skicka en så kallad resplan:”Vänligen informera oss om namn, passnummer och resplan för er personal till Sofia flygplats.”

Vanligtvis översänds resplanen till mottagarlandet någon eller några veckor innan en överföring påbörjas. Men när SVT går igenom samtliga handlingar i ärendet så finns inga uppgifter om att en resplan skickats. Kriminalvårdens transporttjänst är däremot säkra på att en resplan skickats.

– Vi skickar alltid resplanen via polisen (Interpol reds.anm.). Handläggaren själv är säker på att i det här fallet så har hon skickat resplanen antingen via mejl, eller fax. Och i mejlkorgen så hittar hon inget, så då är det ju faxen som återstår, säger Claes Nöjd, tillförordnad chef på Kriminalvårdens transporttjänst.

Interpol: Vi har inte fått något fax

SVT kontaktar svenska Interpol och begär ut samtliga handlingar som finns i ärendet där, inte heller där finns någon resplan som skickats innan överförandet av Karabadzhakov. Kristoffer Mueller, chef för internationella sektionen vid Rikskriminalpolisen bekräftar saken.

SVT: Har ni tagit emot något fax med en resplan från Kriminalvården i det här ärendet?

– Nej det har vi inte, säger han.

SVT: Men har Kriminalvården på något sätt initierat att de vill ha er hjälp i det här ärendet?

– Nej, det har de inte.

I fallet med Karabadzhakov ska resplanen komma att spela en avgörande betydelse. Den behövs nämligen för att överåklagarämbetet i Bulgarien ska kunna utfärda en arresteringsorder mot Karabadzhakov, så att gränspolisen kan gripa honom när han landar på flygplatsen i Sofia.

– I det här fallet har den bulgariska sidan inte vetat om att han skulle överlämnas och har därför inte kunna förbereda ett mottagande. Gränspolisen kontrollerade om Karabadzhakov var efterlyst, men hade ingen rätt att hålla honom kvar, säger Rumjana Bidgeva.

Kriminalvården: ”Vi vet inte”

Kriminalvårdens transporttjänst har sitt huvudkontor i Arvidsjaur. Där finns den faxmaskin som ska ha använts för att skicka Karabadzhakovs resplan. Trots att såväl Bulgarien som svenska Interpol säger att de inte har mottagit någon fax från Kriminalvårdens transporttjänst med någon resplan, så står Claes Nöjd fast vid att inget fel har begåtts, i alla fall inte vad han känner till.

– Just nu kan jag varken säga bu eller bä, om det begåtts något fel eller inte, men med det jag vet nu så känner jag inte till att vi har gjort något fel, säger Claes Nöjd.

SVT: Men om ni inte vet vilka handlingar ni har lämnat över, då vet ni ju inte på vilket sätt ni har informerat Bulgarien här?

– Nej, nej, det är ju en brist, och det är lite det vi tittar på just nu.

Claes Nöjd uppger att Transporttjänsten nu ser över sina rutiner så att det dokumenteras när myndigheten skickar information om exempelvis resplaner.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dömd mördare släpptes fri

Mer i ämnet