Datainspektionen granskar SL:s klotterregister

Uppdaterad
Publicerad

Datainspektionen har beslutat att kontrollera hur SL och dess underleverantörer behandlar uppgifter om personer som misstänks för skadegörelse.

I september besöker Datainspektionen Storstockholms lokaltrafik (SL) för att granska företagets så kallade skadegörelsedatabas.

Bakgrunden är att Datainspektionen har tagit del av klagomål om att vaktbolag som arbetar på uppdrag av SL tar fotografier av misstänkta klottrare.

– Men enligt tillståndet för registret får de bara fotografera själva klottret, säger jurist Martin Brinnen på Datainspektionen.

Granskar spaning mot klottrare

Besöket hos SL är en del i en större granskning av hur SL:s underleverantörer spanar mot klottrare.

Besöket ska göras i september i SL:s lokaler. Delegationen från Datainspektionen vill träffa SL:s personal och få tillgång till databasen och eventuella andra tjänster och register som används för behandling av personuppgifter.

Det framgår av Datainspektionens inspektionsbekräftelse till SL.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.