Siavosh Derakhti, har tillsammans med gruppen Gränslöst Mänskligt tagit initiativ till en fredsring runt synagogan på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm. Foto: TT

Fredsring runt synagoga i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

I helgen bildade unga muslimer en mänsklig sköld runt synagogan i Oslo. Nu tas initiativet till Sverige. Projektet Gränslöst Mänskligt har tagit initiativ till en ”Fredens ring” runt synagogan på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm.

I lördags samlades över 1.000 personer i Oslo för att visa solidaritet med judarna efter terrordådet i Köpenhamn. Judar och muslimer stod arm i arm för att skydda synagogan. På fredag vill projektet Gränslöst Mänskligt göra samma sak i Sverige. I ett Facebookinlägg uppmanar man människor till att skapa en ”Fredens ring” vid synagogan på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm på fredag klockan 16.30.

– Målet är att så många som möjligt ska komma. Vi vill visa att vi står här tillsammans oavsett religion, hudfärg, sexuell läggning, berättar Siavosh Derakhti, grundare av föreningen Unga mot antisemitism och främlingsfientlighet och en av medlemmarna i projektet Gränslöst Mänskligt.

I gruppen Gränslöst Mänskligt finns företrädare en rad olika minoriteter och målet är att verka mot antisemitism, antiromism, islamofobi och alla former av rasism.

– Det vi har gemensamt är att vi alla är svenskar och alla älskar Sverige, säger Siavosh Derakhti.

”Fantastiskt initiativ”

Inspirationen till initiativet med en ”Fredens ring” kommer inte så överraskande från den stora manifestationen i Oslo i lördags.

– Det var ett fantastiskt initiativ i Norge. Nu hoppas vi kunna ta det vidare.

Gruppen hoppas att man sätter en boll i rullning och att fler städer ska ta efter.

– Vi börjar i huvudstaden och sedan ska vi ta det till min hemstad Malmö. Sedan hoppas vi att det ska sprida sig till andra europeiska städer.

Vill ta det vidare

Det behöver inte heller bara handla om synagogor betonar Siavosh Derakhti.

– Målet är att gå till andra platser där minoriteter finns. Det handlar om att skydda både kyrkor och moskéer och även fattiga EU-medborgare.

Siavosh Derakhti är Raoul Wallenberg-pristagare liksom Emir Selimi som grundat Gränslöst Mänskligt. Därför, betonar Siavosh Derakhti, ska manifestationen ska göras i Wallenbergs anda.

– Det är inte de som trakasserar vi ska frukta i första hand, utan de goda människornas tysthet, säger Siavosh Derakhti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.